Predstavljamo

Lamborghini Sian – prvi hibridni i najsnažniji super automobil sa značkom “razjarenog bika”!

Premijera

Lamborghini Sian
2.07KPregleda

Lamborghini je juče i zvanično predstavio svoj novi model po imenu Sian. Reč je o prvom hibridnom, a ujedno i nasjnažnijem automobilu sa značkom “razjarenog bika”.

Lamborghini Sian

Ovaj automobil koji će biti proizveden u svega 63 primeraka javno će biti predstavljen u Frankfurtu. Lamborghini Sian je baziran na platformi modela Avantador. Međutim, za razliku od tog modela, Sian ima pogonski sklop koji kombinuje 6.5-litarski atmosferski V12 agregat sa novim “blago” hibridnim sistemom. Ukupna izlazna snaga ovog modela je 808 KS!

“Blago” hibridni sistem se sastoji od elektromotora koji razvija 34 KS i koji je integrisan u menjač. Na taj način automobil pruža bolje performanse, kako su naveli predstavnici italijanskog proizvođača. Elektromoto takođe može samostalno funkcionisati pri malim brzinama. Zahvaljujući tome, Sian se može parkirati i voziti u rikverc i samo na električnu energiju.

Još jedna novina kod modela Lamborghini Sain jeste jedinica za skladištenje energije. Naime, on umesto klasične litijum-jonske baterije ima tzv. “Supercapacitor”. Iz Lamborghini-ja kažu da je on tri puta snažniji i tri puta lakši od klasične baterije. “Supercapacitor” je smešten u prostoru između kabine i agregata. Na taj način je postignuta optimalna raspodela težine.

Predstavnici kompanije Lamborghini navode da su elektromotor i “Supercapacitor” teški svega 34 kilograma. Zahvaljujući tome, Sian ima odnos snage i težine u razmeri 1 kilogram po konjskoj snazi, što je bolje nego kod modela Aventador SVJ.

Izvesne modifikacije je pretrpeo i 6.5-litarski V12 agregat

Naime, on sada razvija 774 KS! Kao što smo gore naveli, ukupna izlazna snaga je 808 “konja”, a ubrzanje od 0 do 100 km/h se postiže za manje od 2,8 sekundi. Takođe, maksimalna brzina je veća od 350 km/h.

Tu je i regenerativni kočioni sistem, koji je razvijen od strane same kompanije Lamborghini. To znači da se energija koja se generiše prilikom kočenja skladišti u “Supercapacitor”. Ta energija je kasnije dostupna kao dodana sila pri brzinama do 130 km/h. Takođe, moramo napomenuti i da je Sian za 1,2 sekundu ima bolje ubrzanje od 70 do 120 km/h od modela Aventador SVJ.

Lamborghini će proizvesti svega 63 primeraka modela Sian. Taj broj simbolizuje godinu u kojoj je osnovan brend Lamborghini. Naravno, svih 63 primeraka je već prodato.  

Da li vam se dopada novi model proizvođača iz Sant Agate?

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery