Online plus

Filmovi za ljubitelje automobila 2

1.84KPregleda

Volite automobile, brzu vožnju, avanture i škripu guma?

Preporučujemo vam još nekoliko filmova u kojima su automobili neizostavni deo scenarija

Ovo je naša preporuka za ljubitelje filmova i brzih automobila

1. Death Proof (2007)
Režiser ovog filmskog ostvarenja je Kventin Tarantino i film je snimljen sa namerom da pruži osvrt na dela iz prošlog veka, u čemu je u potpunosti uspeo. Oživeo je šmek filma iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka uz pomoć prenaglašene glume i pucketave filmske trake koji predstavljaju sitne, ali izuzetne detalje.

Priča filma “Death Proof” prati sadističkog lika po imenu Kaskader Majk (Kurt Rasel), koji pored toga što je harizmatičan, ima i jednu malu tajnu. On uživa da ubija žene sa svojim modifikovanom automobilima za koje tvrdi da su 100% otporani na smrt – ali samo za vozača. Kad god se nađe u novom gradu, on traži devojke koje će navesti da učestvuju u njegovoj igri mačke i miša. U filmu on uspeva da ubije nekoliko devojaka, međutim, kasnije pravi grešku prilikom izbora svojih žrtvi. Namerači se na devojke koje su možda i luđe od njega. Automobili koji su obeležili ovaj film, ali i mnoge druge filmove iz prošlog veka su: Dodge Challenger iz 1970. godine koji je bio dostupan sa 10 vrsta motora uključujući i Hemi V8. Zatim Chevrolet Nova iz 1971. godine, koji je kada je postao dostupan kao SS (Super Sport) postao jedan od najmanjih „muscle“ automobila, kao i Dodge Charger iz 1969. godine i Ford Mustang iz 1972. godine.

2. Back To The Future trilogija 
Jedan od omiljenih filmova iz osamdesetih godina prošlog veka kojem se većina nas uvek vraća kada oseti nostalgiju za vreme u kome su mnoge stvari bile jednostavnije je svakako trilogija „Povratak u budućnost“. Režiser je Robert Zemekis, koji je uspeo da na jedinstven način poveže vremensku liniju i radnju filma. Glavne uloge su poverene Majklu J. Foksu i odličnom Kristoferu Lojdu čije je karijere obeležio upravo ovaj film. „Povratak u budućnost“ je preživeo test vremena i iz godine u godinu opravdava svoj kultni status.

Priča filma prati doktora Emeta Brauna koji je napravio vremensku mašinu u obliku automobila pomoću koje se može putovati kako u prošlost tako i u budućnost. Doktor Emet je tajnu o svom izumu poverio jedino njegovom mladom prijatelju Martiju MekFlaju, na kome, zbog niza nesrećnih događaja, leži obaveza da se vrati u prošlost i spase život doktoru Braunu. Vremenska mašina, ili automobil, koji je definitivno postao svetski poznat zbog ovog filma je DeLorean DMC-12. To je sportski automobil kojeg je 1981. i 1982. godine u Severnoj Irskoj za američko tržište proizvodila kompanija De Lorean Motor Company. To je bio i jedini automobil kojeg je proizvela ta kompanija. DMC-12 je imao vrata u obliku galebovih krila i karoseriju od nerđajućeg čelika. Ukupno je proizvedeno 9.000 automobila, a veruje se da ih ima još oko 6.500 koji su u voznom stanju. Njega je pokretao benzinski V6 motor sa oko 130 konjskih snaga.

3. Bullit (1968)
Ovo je film iz 1968. godine, što znači da u njemu efekti nisu imali veliku ulogu. Međutim, on je stekao kultni status pre svega zbog toga što je scena jurnjave po ulicama San Franciska jedna od najboljih zabeležena na filmskom platnu, i naravno zbog automobila, koji je možda zasenio i legendarnog Stiva MekKvina. Svako vozilo koje je on vozio ili samo stajao pored njega je postajalo popularnije. Međutim, tamno zeleni Ford Mustang GT 390 iz 1968. godine je sam po sebi predstavljao savršenstvo. Posebno zbog činjenice da mu je Ford dao još više opaki izgled nego što su ga imali obični Mustang automobili. Scena u kojoj Stiv MekKvin u ovom četvorotočkašu juri Dodge Charger iz 1968. godine je prosto sjajna. Znate da je automobil iz filma stekao kultni status i postao ikona kada jedna fabrika automobila napravi ograničenu verziju, dva puta, kao što je to uradio Ford sa svojim Bulitt Mustang-om.

Što se same radnje filma tiče, tipična je za akcione filmove. Policajac koji puca pre nego što postavi pitanje, kreće u poteru za kraljem podzemlja koji je ubio svedoka koji se nalazio pod njegovom zaštitom. Film je svakako vredan gledanja, ako ni zbog čega drugog, onda zbog Mustanga.

4. The Transporter (2002) 
Radnja ovog filma počinje na odličan način. Upoznajemo Frenka Martina (Džejson Stejtem) koji prevozi razne pakete od tačke A do tačke B u rekordno brzom vremenu. Njega ne zanimaju imena niti sadržaj paketa kojeg isporučuje. Samo ga pokupi, isporuči i uzme novac. Međutim, stvari se menjaju kada prekrši jedno od sopstvenih pravila, a to je da paket ne otvara. Zatim kreće jurnjava i akcija. Režiser je Kori Juen, kojeg je upravo ovaj film učinio poznatim. Glumci su takođe dobro odradili svoj posao, a posebno simpatični inspektor kojeg glumi Fransoa Berleand. Ovaj film je prvi od tri u kojima Frenka Martina glumi zvezda akcionih filmova, Džejson Stejtem, i svaki od njih je solidan i film koji se može gledati iznova. Poslednji, četvrti deo, koji je skoro izašao je po mom mišljenju zaista loš, i predstavlja bledu kopiju originalnih filmova.

Veoma veliku zaslugu za popularnost ovog filma ima i prevozno sredstvo transportera, a to je BMW 750iL iz 1998. godine. On je u filmu upotrebljen zbog potreba plasiranja proizvoda, kako bi promovisao Seriju 7 BMW automobila. Imao je V12 motor sa 322 konjske snage i ručnim menjačem sa šest brzina.

5. Death Race (2008) 
Još jedan film u kojem Džejson Stejtem glumi čoveka čiji su život automobili. Njemu se u glumačkoj postavi priključuju još i Tajriz Gibson koji zajedno sa njim glumi i u Fast And Furious sagi, kao i Ian Mek Šejn i Natali Martinez. Ovo ostvarenje Pola W.S. Andersona je rimejk filmskog klasika iz 1975. godine pod nazivom Death Race 2000, koji je takođe sjajan film o automobilima i svakako je vredan gledanja. Kada je reč o ovom, modernijem ostvarenju, može se reći da je napakovano akcijom, jurnjavom, i adrenalinom u svetu iz bliske budućnosti u kome sadistička upravnica zatvora koju glumi Džoan Alen, ima jedinstven način da održi populaciju zatvorenika na relativno niskom nivou. Mitraljezi, bacači plamena, i raketni lanseri su samo od nekih smrtonosnih prepreka koje zatvorenik kojem je namešteno ubistvo (Džejson Stejtem), mora da prevaziđe ukoliko želi da pobegne iz ozloglašenog zatvora.

Njega upravnica natera da se takmiči kao vozač koji je poznat kao Frankenštajn. Njegovo čudovište, odnosno automobil kojeg vozi je zapravo Ford Mustang GT iz 2006. godine, koji ima V8 motor sa super punjačima i ručnim menjačem sa pet brzina. Tajriz Gibson koji glumi Džoa vozi Dodge Ram 1500 iz 2004. godine. Pored ovih tu su još i Buick Riviera iz 1966. godine i mnogi drugi. Treba, naravno, napomenuti da su karoserije svih ovih automobila značajno modifikovane za potrebe filma, što je kasnije urađeno i u Mad Max: Furry Road iz 2015. godine. Ovaj film ima nekoliko nastavaka, ali nijedan nije ni približno dobar kao ovaj.

6. Need For Speed (2014)
Nakon dugotrajnog i željnog iščekivanja da se neka produkcijska kuća seti da napravi film na osnovu istoimene čuvene franžize video igara, dočekali smo da 2014. godine pod pokroviteljstvom producentskih kuća DreamWorks i EA Games, nastane ovaj igrani film sa veoma popularnim Aronom Polom, zvezdom serije „Breaking Bad“, u glavnoj ulozi. Iako je, pretpostavljam, izuzetno teško napraviti film baziran video igri, posebno o onoj o automobilima, gde priča nije toliko bitna, konačan produkt, u kombinaciji sa veoma brzim automobilima, je i više nego dovoljan za fanove žanra. Međutim, i radnja ovog filma je izuzetno zanimljiva.

Glavni protagonista priče je Tobi Maršal, ulični vozač nižeg ranga iz Njujorka nije ostvario previše uspeha u svojoj karijeri. Umesto trke u velikim ligama on je preuzeo radnju svog oca kojoj je glavni konkurent Dino Bruster (Dominik Kuper), vozač koji se takmičio u jačim trkama i čak je stigao do kategorije Indi 500. Spletom okolnosti, nakon trke u kojoj život izgubi jedan od njegovih najboljih drugova, Tobi dospeva u zatvor i radnja se pomera dve godine kasnije kada izlazi odatle, željan osvete. Ponovo okuplja svoju ekipu i vozi trke od Njujorka do Kalifornije kako bi stekao uslov za učešće u veoma bitnoj trci – De Leon, u kojoj će moći da pobedi Dina i osveti se. Kao što su ljubitelji video igre navikli, i u filmu se pojavljuju sjajni automobili, od Bugatti Veyrona, Shellby Mustanga GT 500 iz 2013. godine, sve do Lamborghinija Sesto Elemento i nekoliko Koenigsegga iz Švedske. Sve u svemu, film koji predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje video igre, ali i automobila uopšte.

7. RUSH (2013)
Za kraj ovog teksta ostavili smo film koji je baziran na istinitoj priči o velikom rivalstvu dvojice svetskih prvaka Formule 1, omraženog, disciplinovanog, Nikija Laude i divljeg Džejmsa Hanta, osvajača poznatih svetskih trka u periodu od 1970-1976. godine u F1. Ovo ostvarenje je još jedan dokaz da kvalitetan i zanimljiv film ne mora biti o superjunacima, čudovištima, pun specijalnih efekata koji nisu realni ili sličnim temama, već se sav materijal može pronaći u stvarnim, istinitim pričama o izvanrednim pojedincima koji su radili neverovatne i inspirativne stvari. Film je preneo sjajnu atmosferu sa trka F1, od zvuka motora dok se zagrevaju, do atmosferskih uslova u kojima su održavane trke, pa ćete osetiti nalet adrenalina kada momci stisnu papučicu gasa. Osim što je sjajno preneo sportski duh i nadmetanje, prikazao je i odnos dva vozača baziran na neizmernom poštovanju i uvažavanju začinjen velikim rivalstvom. Reditelj Ron Hauard je zaslužan za ovo fenomenalno filmsko ostvarenje, a glavne uloge su pripale Krisu Hemsvortu i Danijelu Brulu.

O radnji filma nema šta posebno da se piše, osim da se radi o dva fenomenala vozača Formule 1 koji su bili potpuno različiti, ali su delili isti san – da postanu najbolji vozači F1 ikada. U toj nameri su obojica i uspeli, i ostavili su nezbrisiv trag na trkačkim stazama.

Saša Stanković

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery