Vesti

Od 2022. godine u WRC-u će se takmičiti hibridni reli automobili!

Takmičenje u WRC-u će postati još zanimljivije

WRC od 2022. godine sa hibridnim reli automobilima
806Pregleda

FIA je najavila da će se u WRC šampionatu (World Rally Championship) od 2022. godine voziti hibridni reli automobili!

WRC od 2022. godine sa hibridnim reli automobilima

Novi automobili će deliti istu hibridnu pogonsku opciju. Međutim, očekuje se da timovi od 2025. godine dobiju malo veću “tehničku slobodu”. Pored toga, navodi se da će novi reli automobili moći da se kreću samo na električnu energiju kroz gradove. U isto vreme, hibridni pogonski sklop će im omogućiti dodatnu električnu snagu na specijalnim stazama…

Uskoro će biti usvojeno još nekoliko novih pravila u WRC-u. Na primer, razvoj pneumatika će biti “zamrznut” od 2021. do 2024. godine. Cilj tog je smanjenje troškova, ali i sprečavanje “rata oko pneumatika” između proizvođača.

Od 2022. godine će se od takmičara zahtevati da koriste ili fabričke karoserije, ili da se takmiče u vozilima sa specijalnom šasijom  i karosrijom koja poseduje delove sa standardnih, legalnih za javne puteve, automobila na koje su bazirani.

Nije iznenađenje to što je FIA odlučila da WRC koristi hibridne automobile. Naročito ako u obzir uzmemo činjenicu da se u Formuli 1 hibirdni pogonski sklopovi koriste od sezone 2014. Takođe, početkom ove godine, predstavnici Citroena-a su izjavili da su male šanse da će ostati u WRC šampionatu nakon 2020. godine ako se ne usvoji neka forma elektrifikacije…

Šta vi mislite, da li je ovo dobra ili loša vest za WRC?

WRC od 2022. godine sa hibridnim reli automobilima

1 Komentar

  1. Ovo je jako jako dobra vijest i ovo je ranije trebalo uvesti jer vec svima je jasno u kom pravcu ide automobilska industrija i sta je alternativa SUS motorima. Motorsport je uvijek bio nnajbolji probni poligon za nove tehnologije . Kao veliki ljubitelj automoto sporta ipak ne glasam za potpuni e- wrc ali za hibrid, da ! Pozz.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery