AktuelnoNaukaVesti

Nuklearna eksplozija sjedinila pesak, gvožđe i bakar u kristal nalik na onom u meteoritima (VIDEO)

1.82KPregleda

Možda zvuči porazno po ljudski rod, ali nuklearno oružje održava mir u svetu već sedamdesetak godina. Naravno, brojni su sukobi lokalnog karaktera, ali globalnog rata na svu sreću nema.

 

U julu će biti 76 godina od „Trinity“ testa, prve detonacije atomskog oružja, koje je obavljeno u okviru „Manhattan Projecta“ u Nju Meksiku, kada je čovečanstvo pronašlo način da uništi samo sebe, i to više puta.

 

Alamogordo, lokacija na kojoj se desila eksplozija, od 1965. je istorijska znamenitost, a ljudi odlaze tamo uglavnom da bi pogledali kako stoje stvari. Ipak, neki odlaze i zbog istraživanja čiji su rezultati ponekad zapanjujući.

 

Takav je slučaj sa stvarčicom koju vidite na naslovnoj fotografiji. Zovu je „ikozaedarski kvazikristal“, a pronašao ju je tim istraživača u Amogordu. Njihovo otkriće se našlo u radu objavljenom u junskom izdanju žurnala Proceedings of the National Academy of Sciencies (PNAS).

 

Kada je bomba pod imenom „Gadget“ postavljena na mesto detonacije, dizalicom je podignuta na mealni toranj. Bakarne instalacije su sprovedene kroz i od lokacije, da bi naučnici sakupili što veći broj podataka.

 

Kada je bomba eksplodirala, pakao se oslobodio, a pesak, toranj i instalacije su se sjedinili u jedan materijal, staklastu supstancu nazvanu trinitit. Upravo u trinititu su naučnici pronašli ikozaedarski kvazikristal.

 

Ova supstanca se ne razlikuje od kvazikristala koji se pojavljuju u prirodi, poput onih pronađenih u meteoritima. Naučnici smatraju da ova otkrića mogu iskoristiti da bi bolje razumeli prirodu eksplozije i ekstremne uslove tokom njenog dešavanja, kao i otkriti nove sisteme formiranja kvazikristala.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery