AktuelnoMotoGPVesti

Markes: „Rosijeva karijera je za divljenje ali ja ne bih mogao da se trkam za 15. mesto“

2.06KPregleda

Mark Markes kaže da on nije trkač koji bi mogao da se bori za 15. mesto, ali bez obzira na to smatra da je nastavak učešća Valentina Rosija u MotoGP za poštovanje, uprkos sve gorim rezultatima Italijana.

 

Španac je takođe rekao da lično ne bi nastavljao karijeru u MotoGP-u ukoliko bi se borio za pozicije koje donose poene, osvrnuvši se da nije „napravljen od materijala koji bi se trkao za 15. mesto“. Ovo je bio odgovor na pitanja u vezi s jednim od njegovih „najljućih“ rivala, Valentinom Rosijem.

 

Popularni „Doktor“ ulazi u trku za koju mnogi smatraju da će biti njegov poslednjih italijanski „grand prix“ u Muđelu, nakon neslavnog starta sezone u satelitskoj Petronas SRT Yamahi. Ipak, treba imati u vidu da vozi isti motocikl kao i Kvartararo i Vinjales, za razliku od timskog kolege Morbidelija, koji vozi staru verziju i čiji su rezultati neuporedivo bolji od „Doktorovih“.

 

Nakon pet trka, najbolji Rosijev finiš je 11. mesto, a trenutno je 19. u generalnom plasmanu. Ipak, on ima otvorene opcije za sledeću godinu, koje bi mogle da uključe Yamahu ili pridruživanje sopstvenom VR46 timu, koji će naredne sezone koristiti ili Yamahinu ili Ducatijevu mašineriju.

 

Budući da Italijan ne otkriva mnogo toga vezano za budućnost, brojna su pitanja u padoku, posebno od strane italijanskih novinara, koji su se u nedostatku informacija od svog ljubimca okrenuli Marku Markesu.

 

Na pitanje šta misli o Rosijevoj želji da nastavi da se trka više od 20 godina nakon svog 500GP/MotoGP debija, Markes kaže da poštuje njegovu posvećenost, ali ističe da su trenutni rezultati njegovog rivala razlog zbog kojeg bi on lično do sada prestao da se trka.

 

„Njegov pristup je za divljenje, nakon svega što je postigao. On i dalje želi da se trka, ali nas dvojica imamo drugačiji karakter. Kada ne budem više mogao da pobeđujem i da se borim za pobede, povući ću se. Nisam napravljen od materijala koji se trka za 15. mesto.“

 

Odnosi između Rosija i Markesa, mada bolji nego prethodnih godina, nikada nisu u potpunosti „ozdravili“ od „eksplozivnog“ kraja sezone 2014. kada je Italijan optužio Hondinog vozača da je namerno pomogao zemljaku, Horheu Lorencu, da ga pobedi u borbi za titulu.

 

Sve je kulminiralo sudarom u Sepangu, kada je Rosi nogom odgurnuo Markeza tokom duela u trci.

 

Bilo kako bilo, ovaj rivalitet je označio promenu ere u MotoGP-u, jer od tada Rosi nije došao ni blizu pozicija koje bi mu obezbedile borbu za titulu, dok je Markes nanizao pet uzastopnih.

 

Kada će se Markes ponovo boriti za pobede?

 

Komentari Španca se verovatno neće svideti Rosijevim tifozima, bez obzira što mu je on na neki način odao poštovanje. Da li je Markes „lukav“ ili samo iskren, to je već nešto što mogu da znaju samo ljudi koji su mu bliski, a mi ćemo istinu saznati kada  više ne bude konkurentan. Da li će tada izaći iz MotoGP-a, ostaje nam da vidimo.

 

Markes je vozač koji gotovo da nije iskusio šta znači izgubiti. Samo jedne godine (ne računajući prošlu kada se povredio) tokom staža u MotoGP-u nije osvojio titulu.

 

Ta činjenica u centar pažnje ponovo stavlja Španca i njegovu bitku za potpuni oporavak. Iako je ruka funkcionalna, još uvek nije „ona stara“, što posledično ima negativan uticaj na njegove performanse.

 

Ako povreda i dalje bude predstavljala problem, a Markes bude zauzimao pozicije koje osvaja trenutno, da li će ispuniti svoje obećanje? Ipak, ono što je najrealnije očekivati je da ova sezona protekne u vraćanju forme, dok bismo eventualnu Markesovu borbu za titulu mogli da vidimo tek sledeće godine.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery