AktuelnoOnline plusVesti

Novi Sad grad biciklista i čistog vazduha

2.14KPregleda

IZRAČUNALI SMO: 40.000 biciklista u Novom Sadu uštede 6 tona CO2 po pređenom kilometru

 

 

Svaki pređeni kilometar na biciklu, uštedi prosečnu emisiju izduvnih gasova za 150-200 grama CO2 u gradskom vazduhu koji dišemo 

 

 

Pored najave da se već ove godine kreće sa realizacijom pretvaranja stare pruge Petrovaradin-Beočin u najbolju biciklističku stazu u regionu, dugu 18 kilometara, gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić je izneo još detalja o razvoju biciklističke infrastrukture u glavnom gradu Vojvodine.

 

Prema rečima Đurića, u toku su radovi na izgradnji biciklističke staze na pravcu Novi Sad-Begeč.

 

 

 

 

Trasa je dugačka preko 10 kilometara i osim za svakodnevnu upotrebu stanovnika, ona praktično postaje bitan deo Euro Velo 6 biciklističke trase koja se prostire od severne Evrope do Grčke.

 

 

 

Osim toga gradonačnik Đurić je najavio da uskoro kreću radovi na biciklističkoj stazi koja kreće od kružnog toku, na Bulevaru Evrope ka Rumenki uz kanal DTD pa prema Kisaču, Irmovu i Čeneju, čime će se u biciklističkoj infrastrukturi spojiti ova prigradska naselja sa Novim Sadom. 

 

 

 

 

To je dvosmerna biciklistička staza dužine 21 kilometar. Izvođač treba kroz mesec dana da uvede radove, ističe Đurić i dodaje da osim izgradnje i rekonstrukcije staza Novi Sad uskoro raspisuje konkurs za subvencionisanje kupovine bicikala čiji je iznos podignut sa 10.000 na 12.000 dinara po kupljenom biciklu.

 

 

 

 

 

Tokom prošlogodišnje ovakve akcije, sugrađanima je pomognuto da kupe preko 3.400 bicikala, što je doprinelo da poslednjih godina u Novom Sadu broj biciklista bude uvećan sa 10 na 40 hiljada.

 

 

Razvojem biciklističke infrastrukture, biciklisti u Novom Sadu će dobiti bezbednije staze, bržu i jeftiniju mobilnist i zdraviji urbani život. Sa druge strane gradska uprava na ovaj jedinstven način smanjuje broj automobila na ulicama ali i pritisak na javni gradski prevoz.

 

 

Posebno valja naglasiti i izuzetno bitan ekološki faktor budući da svaki pređeni kilometar na biciklu, uštedi emisiju izduvnih gasova za 150-200 grama CO2 u vazduhu koji dišemo u gradu ukoliko bi taj put prešli automobilom. 

 

 

Prostom računicom dolazimo da brojke od 6 tona manje emitovanog Co2 po jednom napravljenom kilometru novosadske biciklističke „flote“.

 

 

Kamperizam i biciklizam, magična formula turističkog razvoja

 

 

Osim toga, najavljeno formiranje moderne kamping infrastrukture u gradu čija gradnja počinje ove godine, uz ovakvu mrežu biciklističkih staza koje se kreću od Fruške gore, uz Dunav pa do ravničarskih salaša, Novi Sad će postati i regionalni centar aktivnog turizma sa prihodima koji će vrlo brzo isplatiti sve investicije.

 

 

BONUS PLUS: Ovako izgleda jedan dobar biciklistički vikend 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery