AktuelnoOnline plusVesti

Novi Sad uskoro na svetskoj kamperskoj mapi

2.37KPregleda

Najmodernije kampersko odmorište u regionu dopunjuje turističku ponudu Srbije

 

 

 

Prema objavljenoj tenderskoj dokumentaciji uprave grada, Novi Sad će uskoro postati bogatiji za još jednu izuzetno bitnu  destinaciju, koja će osim kamper smeštaja po najvišim standardima, upisati ovaj grad u mape sve popularnijeg kamperskog “City” ili bolje rečeno kamperskog urbanog turizma.

 

 

 

 

Kamperski turizam, najbrže rastuća grana svih oblika turizma, beleži poslednjih sezona konstantan uspon prihoda, koji je već dostigao indeks od 25% svih turističkih prihoda u vodećim evropskim turističkim zemljama.

 

U Evropi je registrovano preko 4 miliona kamper vozila

 

 

Primera radi, kako ističe Igor Šušak, predsednik Kamping Kluba Srbija, upravo ovakve  gradske lokacije predstavljaju osnovnu polugu razvoja kamperskog turizma.

On dodaje, “dok u našem okruženju najveći gradovi poput Budimpešte i Ljubljane imaju 4 odnosno 6 tzv. City kamper odmorišta, Venecija 2, Kopar 1 u Srbiji još uvek ne postoji ni jedno. Primer Novog Sada bi trebali da slede ne samo Beograd već i svi ostali veći gradovi na  tranzitnim koridorima, jer je to najbolji način da hiljade kamper vozila na proputovanju za Grčku i Albaniju, zadržimo i nekoliko dana u našim gradovima, koji nude mnogo istorije, kulture ali i gastronomskog hedonizma”.

 

 

 

Šušak dalje ističe da strani kamperisti na putu do mora Srbiju prolaze bez zadržavanja jer ne postoji ponuda smeštaja i tehnička logistika u gradskim zonama pa uglavnom ni izvan njih (uz nekoliko pozitivnih primera organizovanih kampova).

Zato mi iz Kamper Kluba Srbija apsolutno pozdravljamo buduće novosadsko gradsko kamper odmorište, u nadi da će Srbija prepoznati šansu u City kamperskom turizmu koji je pravi magnet za tranzitne posetioce, ističe Igor Šušak predsednik Kamper Kluba Srbija.

 

 

Austrija raspolaže sa 420, Nemačka 4.809 i Mađarska sa 120 urbanih kamper odmorišta

 

 

Slično misli i Velibor Petrušić novosadski kamperista, koji nam objašnjava da se gradska kamperska odmorišta (Kamperstopovi) postavljaju u neposrednijoj blizini gradskih turističkih atrakcija, u blizini starih delova grada, popularnih šetališta, tvrđava i zamkova, kulturoloških atrakcija, bazena ili gradskih plaža… u takozvanoj „walking distance“ zoni, što je slučaj i sa Kamperstop odmorištem u Novom Sadu, koje je smešteno u blizini Štranda i na 2,5 kilometara od centra i Petrovaradinske Tvrđave.

 

Petrušić naglašava da ga posebno raduje što će Novi Sad zbog ove ponude posetiti hiljade turista iz Evrope svake godine i koji će se ovde sigurno vraćati.

 

 

 

Novosadsko Kamping odmorište će biti smešteno neposredno uz Kulturni distrikt koji se gradi na mestu Kineske četvrti, kao i uz gradsku plažu.

 

 

 

Prostor gde on niče je trenutno neuređena zelena površina uz sam nasip, odnosno šetalište na Sunčanom keju.

Ukupno se planira 27 mesta za parkiranje kampera, a tačan broj biće određen prilikom izvođenja radova, kako bi se očuvalo postojeće drveće.

 

U okviru uređenja kamper odmorišta u Novom Sadu obaviće se i sadnja drveća, šiblja i travnatog pokrivača, čime će ovo biti ne samo najmoderniji već i najzeleniji urbani Kamperstop prostor u Evropi.

 

U drugoj fazi izgradnje se planira i da sve slobodne površine iznad samih kampera budu opremljene panelima za proizvodnju solarne električne energije, koju će budući kamperisti imati na raspolaganju kao ekološki odgovorni korisnici.

 

Otvaranje novosadskog Kamper odmorišta je planirano tokom leta 2022.

 

 

A kako izgleda Planetarijum-Nomadsko kamperska Srbija uskoro gledajte na RTS 1.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery