970_250_eko
Vesti

Nove cene putarina za strance

Aktuelno

340Pregleda

Nove cene za vozila sa stranim tablicama se uvode zbog usklađivanja deviznog cenovnika putarine sa važećim kursom evra, saopštili su „Putevi Srbije“.

U Srbiji će se od sutra primenjivati više cene putarine na auto-putevima za vozila sa stranim tablicama, najavili su „Putevi Srbije“. Tako će putarina za automobil od Beograda do Niša, koja je iznosila 6,5 evra, od sutra biti sedam evra.

Prethodni devizni cenovnik putarine je bio obračunat na osnovu kursne liste br. 218 Narodne Banke Srbije, na dan 13. novembar 2014. godine, kada je srednji kurs evra iznosio 120,3918 dinara.

Usklađivanje deviznog cenovnika za naplatu putarine, odnosno promene cena izraženih u evrima, vršilo se u skladu sa promenom zvaničnog srednjeg kursa NBS od plus ili minus tri odsto.

Kurs je tokom 2018. godine bio značajno niži od navedenog kursa u 2014. godine i pošto je stabilan duži vremenski period „Putevi Srbije“ su, uz saglasnost Vlade Srbije, izmenili prethodnu Odluku u delu koji se odnosi na kriterijume za usklađivanje deviznog cenovnika putarine.

Na osnovu nove odluke, sadašnji devizni cenovnik je obračunat po kursnoj listi br. 173 od 10. septembra ove godine i srednjem kursu evra 118,2951 dinara.

Na osnovu nove odluke, usklađivanje deviznog cenovnika će se vršiti pri promeni zvaničnog srednjeg kursa evra prema dinaru od plus ili minus jedan odsto.

Nova odluka definiše i zaokruživanje cena u evrima, tako da se vrednost od 0,01 do 0,49 evra zaokružuje na 0,5 evra, a od 0,51 do 0,99 na jedan evro.

Izvor: Tanjug.rs

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery