970_250_eko
Vesti

DS3 Crossback i zvanično predstavljen!

Dostupan sa različitim pogonima

366Pregleda

Nakon „procurelih“ fotografija koje su se pojavile na internetu pre par dana, kompanija DS je juče i zvanično predstavila potpuno novi model po imenu DS3 Crossback.

Opisan kao automobil sa upečatljivim dizajnom, ovaj krosover ima veliku masku (rešetku) hladnjaka sa čijih se bočnih strana nalaze DS Matrix LED Vision farovi i vertikalna LED dnevna svetla. Spoljašnji dizajn ovog modela odlikuju još i plastični delovi i relativno ravan pod.

Iako je „lepota u oku posmatrača“ i iako se dizajn ovog modela neće svima dopasti, moramo priznati da po našem mišljenju izgleda bolje nego što smo očekivali. Posebno nam se dopadaju „kvake“ na vratima koje podsećaju na one kakve se nalaze na modelu Range Rover Velar. One „iskaču“ iz vrata kada se automobil daljinski otključa, i povlače se u karoseriju kada je automobil zaključan.

Kada je reč o enterijeru, njime dominira nova digitalna instrument tabla, head-up ekran i ekran infotejnment sistema dijagonale 10.3 inča. Ističu se još i volan sa ravnim donjim delom, otvori za vazduh u obliku dijamanata i Focal ozvučenje sa 12 zvučnika.

DS nije otrkio puno detalja o kabini, ali je rečeno da zapremina prtljažnika iznosi 352 litara, te da je posebna pažnja posvećena zvučnoj izolaciji i da je cilj bio takav da se u kabini oseti što manje vibracija. Iz tog razloga je instalirano akustično vetrobransko staklo, a bočni prozori su izrađeni od debelog stakla.

DS3 Crossback će se prodavati u deset boja karoserije, tri boje krova i deset opcija za felne.

DS će takođe kupcima ponuditi i pet posebnih varijanti po imenu: DS Montmartre, DS Bastille, DS Performance Line, DS Rivoli i DS Opera. Svaka varijanta je opremljena Nappa kožom sa šavovima u obliku dijamanata, a tu su i detalji od alkantare i hroma.

Iako će se ovaj model prodavati i sa benzinskim i dizel agregatima, velika novost jeste električni pogonski sklop. Električni model će nositi oznaku DS3 Crossback E-Tense, a posedovaće elektromotor koji razvija 134 konjskih snaga (100 kW) i 260 Nm obrtnog momenta. Zahvaljujući tome, krosover će iz mesta do 100 km/h ubrzavati za 8,7 sekundi.

Ovaj model će imati i litijum-jonsku bateriju kapaciteta 50 kilovat-sati što znači da će sa jednim punjenjem moći da pređe i do 300 kilometara po novom WLTP ciklusu. Kada se baterija isprazni, ponovno punjenje traje pet sati, dok se do 80 procenata baterija može napuniti za oko 30 minuta.

Kao što smo već napomenuli, osmi verzije sa električnim pogonskim sklopom, DS3 Crossback će se prodavati i sa konvencionalnim benzin i dizel agregatima.

Kada je reč o benzincima, biće dostupne tri PureTech opcije koje razvijaju 98 (73 kW), 128 (95 kW) i 152 konjske snage (114 kW). Biće dostupna i dva dizel agregata sa izlaznim snagama 98 (73 kW) i 128 konjskih snaga (95 kW).

Naravno, i ovaj model kao i većina novih automobila će biti opremljen brojnim sistemima za asistenciju vozaču kao što su adaptivna kontrola krstarenja, autonomno kočenje u hitnim slučajevima, automatsko parkiranje i slično.

DS3 Crossback će i zvaničnu svetsku premijeru imati na Sajmu automobila u Parizu.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery