AktuelnoVesti

Nova Toyota Corolla

1.1KPregleda

PETA GENERACIJA TOYOTINE HIBRIDNO-ELEKTRIČNE TEHNOLOGIJE

 

 

Nova Corolla ima petu generaciju Toyotinog, vodećeg u svetu, potpuno hibridno-električnog sistema sa samopunjenjem.

 

 

 

Kao i kod akteulnog modela, dostupni su 1,8 i 2,0-litarski hibridni sistemi. Oba su poboljšana značajnim izmenama motora i elektro motora čime se iskustvo u vožnji unapređuje dodatnom snagom, moćnijim performansama i voznim karakteristikama, uz istu ili nižu emisiju CO2 (u zavisnosti od pogonskog sklopa). Kontrolna jedinica snage (PCU) i motor menjača su doživeli konstrukcione promene, dok je litijum-jonska baterija još snažnija, a ipak manja i lakša (masa je smanjena za do 18 kg, u zavisnosti od pogonskog sklopa).

 

 

 

Ukupna snaga 1,8-litarskog sistema je 140 KS, što dovodi do smanjenja vremena potrebnog za ubrzanje od 0-100 km/h za 1,7 sekunde – na 9,2 sekunde. Uprkos ovom povećanju performansi, očekuje se da će emisija CO2 ostati nepromenjena, odnosno 102 g/km. Kod sistema od 2,0 litara, ukupna snaga je porasla na 196 KS i skoro pola sekunde je smanjeno vreme ubrzanja od 0-100 km/h, koje sada iznosi 7,5 sekundi. Očekuje se i smanjenje emisije CO2 za 3 g/km u prosečnom ciklusu, na 107 g/km.

 

POBOLJŠANE VOZNE KARAKTERISTIKE I OSEĆAJ PRILIKOM UBRZANJA

 

 

Načinjene su i dodatne izmene radi dostizanja ubrzanja koje će vozaču pružiti prirodniji i bolji odziv automobila. Ranije je fokus bio na linearnom ubrzanju: sada je ponovno podešavanje hibridne kontrole omogućilo ubrzanje koje preciznije prati komande vozača i upotrebu papučice gasa, proizvodeći odgovarajući pritisak G sile i intuitivan osećaj. To je postignuto smanjenjem brzine obrtaja motora tokom ubrzanja. Buka pogonskog sklopa pri ubrzanju je takođe utišana.

 

 

Nova Corolla je bogatija i za Toyotine najnovije digitalne i multimedijalne funkcije, predviđene za bolje korisničko iskustvo, i unapred su spremne za budućnost, tako da se nova rešenja i nadogradnje mogu uvesti uz besprekorna ažuriranja preko interneta.

 

 

Uvećani multimedijalni ekran od 10,5 inča prikazuje grafiku u visokoj rezoluciji, ima ekran koji sprečava odsjaj i obezbeđuje odličnu vidljivost u svim uslovima osvetljenja. Počevši od srednjeg paketa opreme, tabla sa vozačevim instrumentima je doživela transformaciju ugradnjom kombimetra – elektronske instrument table dijagonale 12,3 inča, koja se može prilagoditi željama vozača za rad u četiri različita režima: Casual, Smart, Sport i Tough.

 

 

Automobili će imati obezbeđeno potpuno četvorogodišnje korišćenje sistema Toyota Smart Connect ili Toyota Smart Connect+ (zavisno od paketa opreme modela), koji omogućavaju pristup „uvek uključenoj” internet navigaciji i informacijama u realnom vremenu o stanju u saobraćaju i putovanju.

 

 

Vozač takođe može da koristi novi glasovne komande ugrađene u vozilo uz asistenciju pomoćnika koji prepoznaje prirodne, razgovorne zahteve za upravljanje multimedijom ili funkcijama vozila kao što su otvaranje ili zatvaranje prozora.

 

 

Takođe, brojni daljinski servisi su dostupni pomoću aplikacije MyT, omogućavajući vozačima da koriste svoj pametni telefon za zaključavanje ili otključavanje automobila, da upravljaju kontrolom klima uređaja za zagrevanje ili hlađenje kabine pre putovanja, ili da aktiviraju trepćuća svetla i lociraju svoje vozilo.

 

UNAPREĐENA BEZBEDNOST I SISTEMI ZA POMOĆ VOZAČU

 

Nova Corolla je opremljena tehnologijom Toyota T-Mate, koja objedinjuje najnoviju generaciju Toyotinog Safety Sense paketa s drugim aktivnim sistemima za pomoć u vožnji i parkiranju, što ne samo da čine vožnju lakšom i bezbednijom, već pomaže u zaštiti svih putnika u vozilu i drugih učesnika u saobraćaju.

 

 

Poboljšanja u radu i funkcionalnosti sistema uključuju prigušenje ubrzanja (Acceleration Suppression), koje reaguje na iznenadno dodavanje gasa kada se vozi malom brzinom; zatim, tu je podrška za izbegavanje sudara pri skretanju na raskrsnici, pomoć za upravljanje u hitnim situacijama (Emergency Steering Assist) koja sada može da reaguje na vozila koja dolaze iz suprotnog pravca, zatim izbegavanje bočnog sudara i smanjenje brzine u krivini. Bežična ažuriranja softvera će održavati funkcije ažurnim i omogućiti da se tokom životnog veka vozila dodaju nove čim postanu dostupne.

 

 

Toyotin T-Mate ima i sistem za pomoć pri bezbednom izlasku iz automobila (Safe Exit Assist) koji će poslati upozorenje ako otkrije otvaranje vrata na putanji drugog vozila ili bicikliste koji se približava sa zadnje strane. Tu je i novi podsetnik na zadnja sedišta (Rear Seat Reminder) koji upozorava vozača da će možda morati da proveri da li je nešto ostavio na zadnjim sedištima pre nego što napusti automobil.

 

COROLLA GR SPORT

Od svog prvog pojavljivanja 2020. godine, verzija GR SPORT je veoma uspešno delila svoj sportski karakter sa Corollom, obogaćujući karakteristike automobila, posebno u privlačenju novih kupaca Toyotinom brendu. Do danas je prodato više od 20.000 vozila te verzije.

 

 

 

Inspirisan TOYOTA GAZOO RACING duhom, GR SPORT ima moćniji izgled koji naglašava oštar, dinamičan stil Corolle, sa jedinstvenim elementima spoljašnjeg i unutrašnjeg dizajna.

Nova Corolla GR SPORT ima mašinski obrađene aluminijumske naplatke novog dizajna, dijagonale 18 inča, izmenjeni zadnji branik, kao i zaštitni panel ispod vozila. Sedišta u verzijama Hatchback i Touring Sports imaju drugačiju završnu obradu, sa GR logotipom utisnutim u naslon za glavu, ali i novim, diskretnim šestougaonim motivom na srebrnim trakama duž ivice sedišta i bočnih oslonaca. GR logotip je takođe dodat i na dugme za startovanje.

 

 

Nova Corolla će se naći u prodaji u Evropi tokom prvog kvartala 2023.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery