AktuelnoEco GreenVesti

Nova generacija Volvoa XC60 čisto električna

1.17KPregleda

Profitiraće na novoj generaciji baterija.

 

Volvo ima novog partnera u okviru planova da postane proizvođač čisto električnih automobila do kraja dekade.

 

Švedska kompanija koja se bavi proizvodnjom baterija, Northvolt, pomoći će Volvou da razvija i sklapa održivije baterije, koje će biti korišćene u budućim elektromobilima Volvoa i Polestara. Među njima je i novi XC60, koji će se pridružiti Volvou XC40 Recharge, kao jedan od prvi električnim modela namenjenih masovnom tržištu.

 

 

Ambiciozni planovi Volvoa podrazumevaju da najmanje polovina game bude sastavljena od električnih automobila do sredine dekade, a zatim do 2030., kompanija želi da prodaje isključivo električna vozila. Čini se da će nova generacija XC60 voditi revoluciju do izvesne mere, a takođe će biti prvi model koji će posedovati baterije iz novog zajedničkog poduhvata s Northvoltom.

 

Očekujemo da novi premijum krosover na scenu stupi negde 2024., i po svoj prilici neće biti u ponudi s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, mada je još uvek rano to kategorički tvrditi.

 

Što se tiče partnerstva s Northvoltom, Volvo kaže da je će prvi korak u okviru saradnje biti formiranje novog istraživačkog i razvojnog centra u Švedskoj, koji će s radom započeti 2022. Ukoliko sve bude išlo po planu, ove dve firme će podići novu fabriku baterija u Evropi, potencijalnog kapaciteta do 50 gigavat-časova godišnje. Potpuno ekološki podobna proizvodnja u ovoj fabrici će započeti 2026., s oko 3.000 radnih mesta.

 

„Radeći s Northvoltom, obezbedićemo snabdevanje visokokvalitetnih, održivijih baterijskih ćelija za naše električne automobile“, rekao je Hakan Samuelson, šef Volvoa. „Bliska saradnja će nam takođe omogućiti da osnažimo naše razvojne sposobnosti unutar kuće.“

 

Sledeće nedelje, 30. juna, Volvo će obelodaniti planove vezane za tehnologiju i proizvodnju, što bi trebalo da baci dodatno svetlo na planove švedske marke u narednih nekoliko godina.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery