970_250_eko
Vesti

Norveška – raj za vlasnike električnih automobila

Skoro polovina novih vozila u Norveškoj je sada električno!

Tesla Model 3
1KPregleda

Norveška je postala mesto ravno raju za potpuno električne automobile. Naime, skoro polovina od ukupnog broja prodatih novih vozila tokom prvih šest meseci ove godine je potpuno električno.

Norveška - Raj za vlasnike električnih automobila / Tesla Model 3

To znači da je ovoj godini prodat značajno veći broj novih električnih automobila nego u istom period prošle godine. Tada su električni automobili činili četvrtinu ukupnog broja prodatih vozila u toj zemlji.  

Da zađemo u detalje. Naime, 48,4% od ukupnog broja prodatih novih vozila od januara do juna, je potpuno električno, prenosi Rojters. To znači da je Norveška vodeća zemlja u svetu po broju električnih vozila po glavi stanovnika.

Cilj Norveške je da do sredine sledeće decenije u potpunosti zabrani vožnju automobila sa SUS agregatima. Moramo priznati da je ta zemlja na dobrom putu da to i ostvari. Naime, kupci električnih vozila su oslobođeni velikih poreza koje plaćaju vlasnici konvencionalnih automobila. Takođe, oni dobijaju različite popuste na parking, putarine i transport vozila na trajektima…

Ova mala, skandinavska zemlja je tako postala polazna tačka za testiranje električnih vozila i prateće infrastructure. U Kini i SAD se proda daleko više električnih automobila, ali tamo ima i daleko više ljudi. Prema tome, električni automobili okupiraju norveške puteve kao nigde drugde na svetu.

Tesla je najprodavaniji brend u Norveškoj sa 24,5% od ukupnog broja prodatih električnih vozila. U junu je ovaj američki proizvođač prodao čak 3.760 vozila u toj zemlji. Najprodavaniji automobil je Model 3, a prodaja skupljih Model X i Model S je pala u odnosu na ranije godine.

Norveška - Raj za vlasnike električnih automobila / Tesla Model 3

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery