AktuelnoVesti

„Nikola“ i CNH Industrial potvrdili saradnju, šta se krije iza Hindenburg istrage?

Da se zna ko je Nikola, a ko Tesla

1.55KPregleda

Nikola, CNH Industrial i GM versus Tesla ili nešto drugo? Fama oko kompanije koja „proizvodi“ fantomska električna vozila se nastavlja 

 

Kompanija Nikola Motor, nazvana po jednom od najgenijalnijih ljudi svih vremena, i dalje odlično posluje ali i izaziva velike polemike. Pritom, ona još uvek nije isporučila nijedan električni kamion, niti drugo vozilo iz svog proizvodnog programa.

 

„Dečko koji obećava“, Trevor Milton, prvi čovek “Nikole”, poznat je po tome da u medijima daje kontroverzne izjave. Uglavnom one iz kojih se da zaključiti da je njegova kompanija na pragu da postane mega proizvodjač i brend. A sve zahvljujući partnerskim odnosima sa tradicionalnim velikim igračima u auto industriji, poput General Motors-a.

 

 

Najnoviji na spisku partnera “Nikole” je renomirani proizvođač opreme za vozila CNH Industrial. Prema zajedničkom saopštenju, dve firme tesno sarađuju kako bi proizvele više prototipova Nikolinog električnog tegljača nazvanog “Tre”. Samo ova objava učinila je da Nikoline akcije na berzi skoče 12 posto.

 

Sve ovo izvor je, ne male, glavobolje za “Hindenburg”. Ne, nije reč o zlosretnom cepelinu, već o finansijskoj kući koja se bavi detektivskim radom na tržištu hartija od vrednosti. Naime, „forenzičke knjigovođe“ iz Hindenburga još su pre mesec dana tvrdili , i još uvek tvrde, da je Nikola Corp obična prevara od firme i da nije pružila valjane dokaze o partneskim ugovorima sa bilo kojim realnim proizvodjačem.

 

 

Istraga se „okomila“ na promotivni video iz 2017. godine za model Nikola One. Analizom videa kažu da su utvrdili da se kamion zapravo ne kreće na svoj električni pogon, već da je snimljen kako bez motora juri niz brdo. Milton na to odgovara tvrdnjom da su akciori te 2017. znali da je elektro motor za ovaj kamion još uvek u razvoju.

 

 

A možda bi čitavu situaciju trebalo sagledati i sa druge strane. Tačnije, razmisliti kome ide u prilog da Hindenburg kompromituje “Nikolu”? Protekle sedmice, General Motors, je kupio 11 posto akcija “Nikole”, i izdao saopštenje da dve kompanije zajedno kreću u izradu električnih pick-up kamioneta pod nazivom Badger, kao i tegljača na gorivne ćelije. A sve kako bi se ne tržitu suprostvili Ilon Maskovoj “Tesli”. „Nikola protiv Tesle”, složićete se da ovo zvuči suludo, ali i vrlo verovatno istinito.

 

 

Dodatan kredibilet “Nikoli” ovih dana je dalo i saopštenje iz CNH-a, da ove dve kompanije počinju sa testiranjem modela “Tre” već krajem ove godine. Ovaj kamion navodno će biti komercijalno dostupan u četvrtom kvartalu 2021. godine. Do tada, nastavljamo da pratimo „sapunicu“ u kojoj naslovnu ulogu ni kriv ni dužan ima – Nikola Tesla.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery