AktuelnoEco GreenTehnologija

Neizlečiva „sistemska greška“ u nastojanju Tesle da ostvari autonomiju nivoa 5 (VIDEO)

3.73KPregleda

Mnogo toga je na papiru, kako onom virtuelnom tako i pravom, napisano u vezi s Tesla Motorsom i pripadnicima njegove zajednice, koji sve više poprimaju fanatizam svojstven „tifozima“ Alfe Romeo. Međutim, dok kod Alfe osnovu čini bogato nasleđe, s Teslom je sasvim drugačiji slučaj.

 

Teslini obožavaoci i pristalice su formirali u međuvremenu svojevrstan kult, a neki kažu da je glavni razlog tome – ispunjavanje obećanja. Međutim, postoje neka „obećanja“ koja za sada bolje da ostanu neispunjena.

 

Ilon Mask je, što se njegovih fanova tiče (kao i Teslinih investitora), gotovo nepogrešiv, a šta mi mislimo o njemu, možete pročitati OVDE. Naravno da je Južnoafrikanac daleko od nepogrešivog, ali za sada sve što „zabrlja“ može da se ispravi ili jednostavno previdi.

 

Međutim, postoji jedna pojava koja je pomalo „paranormalna“, a tiče se slepog poverenja koje vozači Teslinih automobila gaje prema svojim „bela tehnika“ ljubimcima.

 

Mask zna da mora neprestano da „prodaje maglu“ dok u isto vreme pokušava da ostvaruje profit, a jedna od njegovih „klimavih“ priča se tiče insistiranja na nivou 5 autonomne vožnje i sugerisanja da je on tu, „odmah iza ćoška“. Naime, Mask je odlučio učini „Full Self-Driving Beta“ (FSD) ažuriranje dostupnim za javno testiranje, što je izazvalo brojne kontroverze, debate i ono što je njemu najvažnije – pažnju medija. Mask smatra da je potpuna autonomija nadohvat ruke, s čime se naravno ne bismo složili, ujedno želeći da Tesla ovlada ovom tehnologijom pre svih ostalih. Naravno, ova težnja je za svaku pohvalu, možda i ostvariva, ko zna, ali ono što Mask želi je da cilj postigne preskačući i zaobilazeći prepreke, i to uz pomoć Tesline zajednice i ukazivanja potpunog poverenja vozačima. Da li je to ispravan put?

 

Ipak, činjenica je da isti ti Teslini vozači često znaju da budu i najveći „idioti“ na putevima. I da, ovde se ne radi o generalizaciji i „diskriminaciji“, ovde se radi o obraćanju pažnje na rasprostranjen fenomen kod vozača Tesle, koji prečesto znaju da budu potpuno neodgovorni za volanom, u potpunost svoje poverenje pružajući Autopilot sistemu.

 

Svi smo čitali članke i gledali viralne klipove u kojima vozači Tesle dremaju, jedu, čitaju knjige, pa čak i obavljaju „hopa cupa“, premeštaju se na zadnja sedišta i slično, dok je angažovan spomenuti Autopilot.

 

Najnoviji među klipovima te vrste je kreirao mladić pod imenom Džonaton Koks, koji je naravno aktivan na najvećim društvenim mrežama. On je „premium_hubz“ na TikToku i „Mr. Hub“ na YouTubeu, dok na Instagramu koristi pravo ime. Naravno, u isto vreme je i idiot, baš kao i njegov kolega iz Rusije. 

 

U novembru prošle godine, postavio je video na TikTok u kojem se pravi važan sa svojim novim Modelom 3, uključujući i famozni Autopilot. Gledaoci su mogli da ga vide kako navodno spava za volanom, drema na zadnjem sedištu i slično, dok se vozilo kreće brzinom preko 100 km/h.

 

U dužem klipu postavljenom na YouTube, njegova majka je bila osoba koja ga je snimala kako „spava“?! Naravno da je čitava predstava bila unapred isplanirana, a dotični video tek sada dobija na popularnosti zahvaljujući objavama u automobilskoj zajednici, a ono što je u svemu indikativno je da, mada je sve režirano, Džonaton svakako ne obraća pažnju na put i dešavanja u saobraćaju, a o rukama na volanu da ne govorimo.

 

Kako stvari stoje s pravne tačke gledišta? Tesla je u ovom slučaju zaštićen u slučaju da stvari pođu naopako, jer je vozač taj koji svesno zloupotrebljava tehnologiju, bilo da je reč o Autopilotu ili „punoj autonomnoj vožnji“. Na kraju krajeva, svuda stoji da korisnici treba neprekidno da obraćaju pažnju na put s rukama na volanu, spremni da preuzmu komandu u svakom momentu. Tehnički, kako su u „Partners for Automated Vehicles Education“ (PAVE) istakli u oktobru prošle godine, lansiranjem „pune autonomne vožnje“ (FSD) „sistemi koji zahtevaju nadzor vozača nisu autonomni i ne bi ih trebalo tako nazivati“.

 

Ukoliko semantiku ostavimo po strani, Tesla se i dalje previše poverenja polaže u svoje kupce. Praktikujući to što praktikuje, kalifornijska kompanija zapravo odbija da uradi ono što su učinili drugi (odgovorni) proizvođači automobila, upravo da bi sprečili da se opisane situacije događaju. Sistem za nadzor vozača koji bi deaktivirao Autopilot i alarmirao vozača u slučaju da ne obraća pažnju na put, nije „svemirska tehnologija“ u današnje vreme. Neverovatno glupe stvari koje se događaju u najnovijem videu (što možete i sami videti dole) jasan je razlog zašto bi to trebalo uraditi. Naravno da Ilon Mask voli svaku vrstu reklame i da se o Tesli neprestano priča, ali da li je ovako nešto ispravno s moralnog aspekta?

 

Neki ljudi su idioti i to je postulat. Oni postoje, društvene mreže su nam poslednjih godina pokazale da ih ima mnogo više nego što smo mislili, i koliko god da je automobil „pametan“, on ne može da izleči njihovu glupost. Neko će reći da su ovakve stvari loša reklama za Teslu, i da bi „idioti“ mogli da unište napore koji se rade u oblasti autonomne vožnje, ali s druge strane, ispada da su u Tesli „pametni“, dok su drugi, koji su odgovorni i teže tome da u saobraćaju zaštite čak i spomenute „idiote“ tehnološki zaostali , ne pružajući im „igračku“ u vidu tehnologije za koju svi znamo da je još uvek nepouzdana i nedovoljno usavršena, posebno imajući u vidu nerazvijenost povezane infrastrukture, o čemu smo i ranije pisali.

 

 

Vrele Gume

Pavle Barta

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery