AktuelnoVesti

Narod Čiroki traži od Jeepa da izbaci ime njihovog plemena iz upotrebe

2.93KPregleda

Svet se definitivno menja po pitanju osvešćenja u vezi sa brojnim stvarima koje su gurnute pod tepih u istorijskom smislu, a tiču se zloupotrebe moći, diskriminacije i nejednakosti.

 

Negde, kao na našim prostorima, dešava se suprotno, jer se guši istina i forsira revizija, ali to je neka druga tema. Ovoga puta je u centru pažnje upotreba termina vezanih za starosedeoce u Severnoj Americi, koje su kompanije iskoristile za imenovanje svojih robnih marki.

 

Za sada, nekoliko proizvoda je promenilo nazive, dok su sportski timovi morali da odaberu druga imena nakon što su došli pod pritisak zbog neovlašćenog pripajanja starosedelačkih termina. Jeep je sledeći na tapetu, jer je narod Čiroki apelovao na proizvođača da razmotri izbacivanje naziva „Cherokee“ iz game.

 

Baš kao i Aunt Jemima, Cleveland Indians ili Redskins, Jeep Cherokee je na sceni već decenijama, preciznije 45 godina. Pored „osnovnog“, tu je i prestižniji model sa sufiksom „Grand“, a čini se da američki proizvođač ne namerava da bilo šta promeni, bar ne u bliskoj budućnosti.

 

Međutim, Jeep bi trebalo to da razmotri, rekao je Čak Hoskin Jr., poglavica Čirokija, u intervjuu za CNBC. Jeepova namera je verovatno bila pozitivna u samim počecima, ali u današnje vreme i u današnjoj eri, prisvajanje naziva „Cherokee“ nije na čast plemena. Niko od Čirokija ne želi da gleda ime svog naroda na boku automobila.

 

„Smatram da živimo u vremenu kada korporacije i sportski timovi treba da odustanu od korišćenja imena američkih starosedelaca, slika i maskota na njihovim proizvodima, dresovima i sportu generalno“, rekao je poglavica. „Siguran sam da je postojala dobra namera, ali nama ne predstavlja čast da je naziv našeg naroda zalepljen na automobil.“

 

On ne očekuje da Jeep odbaci odbaci oznaku „Cherokee“ istog momenta, ali možda je vreme da počne da ga ukida, ili makar razmišlja o tome. Hoskin takođe ne uzima u obzir bilo kakve autorske honorare ili donacije od Jeepa za pravo da i dalje koristi to ime, jer takve stvari „ne rešavaju osnovni problem“. Poglavica takođe iznosi argument da su Čiroki postojali mnogo pre nego što je Jeep stupio na scenu i odlučio da zakači oznaku na svoje SUV modele.

 

Po istom izveštaju, Jeep je trenutno u pregovorima s Čirokijima u vezi s dotičnim problemom, a napredak se ocenjuje kao „dobar“. S tim u vezi, nema hitnih planova o uklanjanju naziva, jer je „pažljivo odabrao i godinama negovao ime ’Cherokee’ u čast i slavu indijanskog naroda, zbog njegove plemenitosti, junaštva i ponosa“.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery