Online plus

Najskuplji svetski automobili

1.32KPregleda

Koliko koštaju snovi?

Koji je to automobil najskuplji na svetu? Ovoga puta se nećemo osvrtati na klasike koji dostižu astronomske cene na aukcijama, već na one za koje su kupci spremni da plate cenu koju je odredio proizvođač.

1. Bugatti Veyron
Bugattijev model je neprikosnoven. On je ultimativni automobil današnjice, kako po ceni, tako i po mnogim drugim stvarima. Reč je o serijskom modelu koji košta 1,200,000 evra. Veyron je model sa najsnažnijim ubrzanjima, tako da do „stotke“ dolazi za 2,6 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 430 km/h, što ga takođe stavlja na samo čelo kada su u pitanju „street legal“ automobili.

2. Lamborghini Reventón
Najmoćniji i najskuplji Lambo ikada napravljen. Za njega je potrebno izdvojiti 1,130,000 evra. Sprint iz stanja mirovanja do 100 km/h obavlja za 3,3 sekunde, dok mu se kazaljka brzinomera zaustavlja na 340 km/h. Lamborghini Reventon je raritet, jer je proizvedeno samo 20 primeraka, a uz originalnost, visoku cenu opravdava neverovatno uzbudljiv dizajn.

3. McLaren F1
Retko koji supersportski automobil modernog doba izaziva toliko emocija kao McLaren F1. Svojevremeno je bio najbrži i najskuplji automobil na tržištu. Mada je proizveden pre 15 godina, može da pojuri do neverovatnih 386 km/h, a do 100 km/h stigne za samo 3,2 sekunde. Da ne zaboravimo cenu – 685,500 evra. McLaren F1 je i danas jedan od najkonkurentnijih supersportskih automobila kada su performanse u pitanju i retko koji, mnogo noviji model može da ga nadmaši na stazi.

4.Ferrari Enzo
Ferrarijev pulen možda nije najskuplji i najbrži, ali je verovatno najpoznatiji. Koštao je 473,500 evra, maksimalna brzina mu je 350 km/h, a sprint do „stotke“ obavlja za 3,4 sekunde. Proizvedeno je 400 jedinica ovog modela, koji na aukcijama već dostiže sedmocifrene „brojke“.

 

5. Pagani Zonda C12F
Proizvod male nezavisne italijanske kompanije je bio među pet najbržih automobila sveta, sa maksimalnom brzinom od 350 + km/h. Sprint do 100 km/h obavlja za 3,5 sekunde. Ipak, treba naglasiti da novi model Paganija, Huayra daleko nadmašuje Zondu C12F, jer se očekuje cena od oko milion evra.

6. SSC Ultimate Aero
Mada nije nešto „preterano skup“, jedno vreme je bio najbrži serijski automobil na svetu sa postignutom brzinom od 413,5 km/h. Do „stotke“ doleće za 2,7 sekunde. Sa cenom od 462,500 evra, gotovo je tri puta jeftiniji od Bugatti Veyrona koji mu je glavni konkurent za titulu najbržeg. Mada je deklarisan kao serijski model, nije poznato da ga je iko kupio kao takvog.

7. Saleen S7 Twin Turbo
Ovo je prvi pravi američki superautomobil. Košta 392,000 evra, izuzetno je brz, s obzirom da mu se kazaljka brzinomera zaustavlja na okruglo 400 km/h. Sprint do „stotke“ završava za 3,2 sekunde.

8. Koenigsegg CCX
„Made in Sweden“, Koenigsegg je takođe jedan od takmaca za titulu najbržeg automobila na svetu. Maksimum koji je CCX ostvario iznosi 395 km/h. Košta 385,500 evra. Baš kao i Pagani, i Koenigsegg je u međuvremenu lansirao novi model, Ageru R, čija se procenjena cena takođe bavi brojkom od milion evra.

9. Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster
Mercedesov model je najbrži, ali u klasi automobila sa automatskim menjačem. Maksimalna brzina mu je nešto iznad 330 km/h, a sprint do „stotke“ silovit – 3,8 sekundi. Cena – 350,000 evra.

10. Porsche Carrera GT
Još jedan model koji dobija naslednika, i to u vidu 918 Spydera, čija će se početna cena u zavisnosti od tržišta kretati između 600,000 i 650,000 evra. Carrera GT je koštala 311,000 evra, i bila je nekada najbrži serijski Porsche sa sprintom do stotke od 3,9 sekundi i maksimalnom brzinom od 330 km/h. Ove brojke su zapravo daleko nadmašivale Carrerine vozne osobine.

Neki će uskoro ispasti sa ove liste, jer nadiru imena poput Pagani Huayra, Koenigsegg Agera R, Porsche 918 Spyder, Lamborghini Aventador…

Naravno, tendencija je da će sve više biti modela sa sedmocifrenim brojkama na etiketama. Pitate se gde smo tu mi, obični smrtnici? Mnogi od vlasnika navedenih modela automobila su u životu bili „obični smrtnici“ koji su dočekali svoju šansu. Možda i neko od nas dobije priliku da poseduje neki dragulj na točkovima, a dotle možemo da ih pronalazimo u svojim snovima. Na neki način, oni i jesu više predmet imaginacije nego realnog sveta.

Priredio: Pavle Barta
pavle.barta@vrelegume.rs

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery