AktuelnoOnline plus

Na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine nove garniture pneumatika?

4.71KPregleda

Kupovina novog kompleta pneumatika može da zahteva malo vremena. Kao što znamo, automobilske gume dolaze u različitim dimenzijama i tipovima, poseduju različite performanse i različitog su cenovnog ranga. Savet broj 1 je – „ne žurite“.

 

Suvišno je reći da se radi o jednoj od najvažnijih komponenti na automobilu, što se nažalost (pre)često previđa. Pneumatici treba redovno da se proveravaju, a kada se pohabaju, ili su stari 5-6 godina, vreme je za zamenu.

 

Sve gume na sebi imaju oznake uz pomoć kojih može da se proveri stopa trošenja, kao i prisutan datum proizvodnje, tako da sve što je potrebno možete proveriti i sami. Naravno, najbolja provera je ona koju izvrše profesionalci.

 

 

Prva stvar koju treba da uradite je da utvrdite da li ste zadovoljni s pneumaticima koje ste do sada koristili. Ukoliko je sve bilo u redu, možda ni nema razloga da menjate „firmu“. O kojoj robnoj marki, modelu i dimenzijama se radi, možete proveriti na bočnoj površini pneumatika.

 

 

Ukoliko baš i niste bili oduševljeni onim što su vam dotične gume pružile, ili želite da se prebacite na neke prestižnije ili možda neke druge robne marke, važno je da utvrdite za kakav vid eksploatacije su vam one potrebne.

 

Vremenski uslovi su ključni faktor u ovom „poduhvatu“, jer se guma drugačije ponaša pri visokoj temperaturi ili vlažnoj ili snežnoj voznoj podlozi. Dakle, prvo što treba uzeti u obzir je tip klime u području u kojem se nalazimo pre odabira nove garniture guma.

 

Ako živite u oblasti u kojoj je toplo, gde nema snega a temperature znaju da budu visoke, potrebne su vam letnje gume. One pružaju najbolje prijanjanje u opisanim uslovima a poslovično se dobro ponašaju i po mokrom asfaltu.

 

 

Ako su zime blage tamo gde živite, ali sneg pada s vremena na vreme, ili ukoliko retko koristite automobil, bez problema možete odabrati neke (sve popularnije) „all-season“ gume. One su kreirane za eksploataciju tokom čitave godine i ponašaju se dobro u svim uslovima. Naravno, po snegu i ledu ne mogu da se mere sa zimskim gumama, i to treba imati u vidu.

 

 

Ukoliko su godišnja doba izražena u vašem regionu, s oštrim zimama i temperaturama ispod „nule“, uz puteve često prekrivene snegom, zimski pneumatici su imperativ. Oni poseduju poseban gazni sloj koji pomaže boljem prijanjanju po snegu i ledu, kao i smešu prilagođenu niskim temperaturama.

 

Još jedan aspekt koji treba da se uzme u razmatranje  je tip puteva po kojima najčešće vozite. Ukoliko prevashodno koristite automobil u gradu i okolini, treba da tražite gume s najboljim kočnim atributima, pristojnim vekom trajanja i niskim koeficijentom otpora pri kotrljanju, radi uštede goriva.

 

 

 

Ako koristite vozilo za duža putovanja, često vozite po međumesnim i auto-putevima, ključni faktor na koji treba da obratite pažnju je kočna distanca pri velikim brzinama. Takođe, uverite se da je brzinski rejting pneumatika u skladu s vašim stilom vožnje.

 

Za terensku vožnju su neophodne specijalne gume, a ukoliko pripadate onoj vrsti vozača koji dovode svoje vozilo do limita i žele da osete svaku krivinu, treba da zavučete ruku dublje u džep i kupite performantne pneumatike koji pružaju najbolje prijanjanje i preciznost upravljanja.

 

 

Naravno, ono što je od prioritetnog značaja za naknadnu bezbednost  je da nikada ne treba da „sečete krivine“ prilikom kupovine novih guma. Odvojite vreme i pronađite one koje su u najvećoj meri u skladu s vremenskim uslovima i vašim stilom vožnje. Birajte robnu marku s dobrom reputacijom, i uvek kupujte nove pneumatike, uz proveru datuma proizvodnje.

 

Vrele Gume

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery