AktuelnoVesti

Montirani i „sirovi“ snimak testiranja Teslinog FSD Beta pokazuje pristrasnost medija (VIDEO)

2.49KPregleda

U današnje vreme, svaki vid digitalne komunikacije šalje neku informaciju, bilo da se radi o „tvitu“, fotografiji na Instagramu ili postu na Facebooku, što nas sve na neki način čini „novinarima“ Naravno, regularna medijska vest predstavlja glavni oslonac kada je o informativi reč, i uprkos tome što je deklarativno objektivna, ona često može biti pristrasna iz nekih razloga, pa i zloupotrebljena.

 

Sudeći po novom videu koji je isplivao na globalnu mrežu, upravo je to slučaj s nedavnim CNN-ovim testiranjem FSD-a (Full Self-Driving Beta) na Tesla Modelu 3 u gustom saobraćaju na ulicama Njujorka. Najbolji opis videa bi bio „zastrašujući“, a vrlo je verovatno da CNN nije želeo da njegov test ima baš takav efekat.

 

Verovatno je standardna praksa da se sa skepsom reaguje na naslove tipa „Video koji (neko) ne želi da vidite“, po mogućnosti pisano velikim slovima, nakon čega sledi najmanje nekoliko uzvičnika. Međutim, na kraju krajeva, nije sve teorija zavere i nisu sve sile koje postoje stalno u zajedničkoj misiji da nas „raju“ drže u mraku.

 

Nakon inicijalnih sumnji, opustite se, jer to bi samo moglo da potvrdi ono što Teslina zajednica tvrdi otkako je objavljen video test CNN-a, a to je da je recenzija pristrasna i da je CNN želeo Teslu da prikaže u negativnom svetlu.

 

Da sumiramo kontroverzu koja se odigrala na društvenim mrežama i mnogim drugim onlajn platformama, koje podržavaju Teslu: urednik Transportation CNN-a, Majk Balaban (očigledno „naše gore list“), zamolio je vlasnika Teslinog automobila iz FSD Beta programa da mu pozajmi vozilo za test vožnju u Bruklinu. Snimak CNN-a, koji je objavljen na internetu bio je veoma nepovoljan po Teslu, jer jasno može da se vidi uspaničeni Balaban, koji u nekoliko navrata preuzima volan kako bi izbegao sudar, što jasno ukazuje da se osećao veoma nesigurno u saobraćaju dok je vozilo bilo pod kontrolom softvera.

 

Zaključak koji se mogao izvuči iz prvobitnog videa je da FSD, uprkos svom nazivu, nije sistem autonomne vožnje, i neće to biti još dugi niz godina. Balaban to nije neposredno izgovorio, ali video jasno ukazuje na nemarnost Tesle kada je reč o ispitivanju FSD-a u javnom saobraćju, jer je očigledno da se radi o tragediji u najavi.

 

Naravno, Teslini „navijači“ su brže-bolje optužili CNN da je tendenciozno iskompromitovao vozilo u testu, dok je Balaban etiketiran kao neiskusan i neupućen u FSD da bi bio kompetentan. Čitava stvar je po pristalicama američke marke bila nameran pokušaj da se dobiju „klikovi“ kritikovanjem Tesle. Naravno, tako je mislio i Ilon Mask, po običaju iskoristivši Twitter, gde je napisao da je Balabanova gluma loša i da je CNN sastavio materijal pre nego što je uopšte provozao Model 3.

 

Vlasnik dotičnog automobila, Džejson Tolmen, takođe se oglasio, delom zbog toga što ne želi da bude izbačen iz FSD Beta programa. U isto vreme on vrlo dobro zna da će se pristalice Tesle obrušiti na njega čim saznaju ko je. Ono što je još važnije, on je odlučio da istupi, jer ima osećaj da je prevaren i razočaran time kako ga je CNN tretirao i kako je uredio video.

 

U novom klipu na njegovom YouTube kanalu, on obelodanjuje da je snimio kompletnu vožnju kroz Bruklin, jer je od početka sumnjao da nešto nije u redu. On je navodno pristao na sve samo iz razloga što je bio ubeđen da CNN želi da razgovara s njim u vezi s njegovim iskustvom s FSD-om, s tim što se „nevoljno“ složio s tim da Balaban vozi. Kao uslov je tražio da snimi vožnju telefonom, što je i učinio.

 

To znači da je mogao da objavi materijal koji je CNN „isekao“ u montaži, što bi trebalo da predstavi šta se zaista dešavalo i  prikaže FSD u realnom svetlu. To bi otprilike bilo u skladu s onim što Tesla i vozači Teslinih vozila govore o FSD Beta: reč je o softveru za pomoć vozaču, koji utire put ka punoj auotnomiji, do koje još uvek postoji distanca koja treba da bude pređena.

 

Balaban, primera radi, više puta to spominje u novom snimku. On ceni neke od reakcija vozila, kao i činjenicu da ono „uči“ tokom kretanja, priznajući da veći deo vožnje obavlja bolje nego što bi to bio slučaj s ljudima. Takođe kaže da je „napet“, jer ne vozi Teslu redovno, kao i iz razloga što na ovoj tehnologiji još mora da se radi, dodajući da je u „ovome budućnost i da je neophodan naporan rad da bi se do tamo došlo“.

 

Na osnovu ova dva video snimka, ostavljajući po strani širi narativ navodne zavere vezane za to kako CNN finansiraju treća lica zainteresovana da sruše Teslu, izgleda da se u ovom slučaju objektivnost izgubila u uredničkoj kancelariji. Ovo je bila odlična prilika da se FSD Beta predstavi objektivno, podjednako i dobro i loše, u edukativnom smislu od kojeg bi svi imali koristi. Umesto toga, napravljena je priča koja ide na ruku senzacionalistima, koji u svemu vide neku „teoriju zavere“. Ovo ne znači da je CNN generalno pristrasan, ali priča koju je odlučio da ispriča ispala je iskrivljena i nedorečena.

 

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery