Vesti

Modifikovani Bugatti Chiron postigao brzinu od 490,484 km/h!

Zvanično novi najbrži automobil na svetu!

Bugatti Chiron - top speed run
2.81KPregleda

Zvanično je potvrđeno da je magična barijera brzine od 300 milja na sat (482 km/h) prevaziđena! Naime, modifikovani Bugatti Chiron, za čijim volanom je bio Endi Volas, je 2. avgusta  na Ehra-Lessien putu postigao maksimalnu brzinu od 490,484 km/h (304,773 mph).

Bugatti Chiron - top speed run

Naime, Bugatti je tokom proteklih šest meseci u tajnosti sarađivao sa kompanijama Michelin i Dallara. Cilj je bio konstrukcija nove varijante modela Chiron koja bi mogla da probije barijeru od 300 milja na sat. Na taj način je ovaj francuski hiperautomobil oborio rekord od 284,55 milja na sat koji je postavila Agera RS 2017. godine.

U intervjuu za magazin Top Gear, predsednik francuskog proizvođača, Stefan Vinkelman, je rekao da je ovo poslednji put da Bugatti juri rekord brzine. On je dodao da će se Bugatti povući iz ”trke” stvaranja najbržeg produkcijskog automobila na svetu. “Već nekoliko puta smo dokazali da imamo najbrže automobile na svetu. U budućnosti ćemo se fokusirati na druge oblasti”, rekao je Vinkelman.

Bugatti Chiron - top speed run

Naime, Bugatti Chiron koji je oborio rekord je za 25 cm duži od standardnog, serijskog modela. To zahvaljujući dužem “repu” sa kog je skinut spojler. Tu je i novi izduvni sistem sa četiri cevi, ali i veći i dublji difuzor. Na prednjem delu se ističe veći spliter i otvori za vazduh iznad točkova.

“Najveći izazov je bio dovesti sve na automobilu u savršeno stanje. Ne samo dizajn, ne samo aerodinamika, ne samo agregat i pneumatici. Sve je moralo da bude savršeno usklađeno i uparedno da funkcioniše kao Celina”, rekao je Frenk Hejl, šef dizajna kompanije.

Naravno, i quad-turbo osmolitarski W16 je takođe unapređen. On umesto standardnih 1.479 KS razivija 1.578 KS. Međutim, transmisija i pogon na svim točkovima su ostali potpuno fabrički.

Bugatti je ovaj model opisao kao “prototip koji je skoro spreman za serijsku proizvodnju”. To bi moglo da znači da će ovaj model eventualno evoluirati u Chiron Super Sport o kome se već neko vreme spekuliše. Taj model bi mogao biti predstavljen u narednim nedeljama.

Bugatti Chiron - top speed run

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery