Vesti

MINI će od 2030. godine proizvoditi samo električne automobile!?

Sve je moguće!

MINI Cooper SE
1.1KPregleda

MINI je tokom poslednjih nekoliko godina prihvatio filozofiju “veće je bolje”. U skladu sa tim predstavljeni su modeli kao što su Countryman, Clubman i Hardtop 4 Door.

MINI Cooper SE

Međutim, ovaj brend je spreman za “downsizing” i povratak na svoje korene, a u skladu sa svojim imenom. Naime, šef ovog brenda, Bernd Korber, rekao je u intervjuu za Top Gear da će sledeće generacija vozila britanskog brenda biti manja od trenutnog hečbeka sa troja vrata. “Uprkos manjim dimenzijama, naši automobili će imati istu praktičnost i prostor u kabini”, rekao je on.

Još uvek nema informacija o tome koliko će manji novi automobil zapravo biti. Međutim, ta promena je moguća pre svega zahvaljujući elektrifikaciji. Naime, iako je nedavno predstavljeni Cooper SE baziran na postojećem modelu, nova generacija MINI automobila će biti postavljena na novoj platformi i praviće se u saradnji sa kineskom kompanijom Great Wall. Malo toga se zna o novim električnim automboilima britanskog brenda, ali se navodi da bi oni mogli da se proizvode već od 2022. godine.

S obzirom da su pojeidini ljubitelji ovog brenda zabrinuti zbog “kineskog uticaja” na MINI i prelaska na električne automobile, Korber je rekao da razloga za brigu nema.

Po njegovim rečima, MINI je već sarađivao sa kompanijama Chrysler i Peugeot oko pogona. On je dodao i da elektrifikacija savršeno odgovara automobilima njegove kompanije. Kako je on naveo, elektirčni pogon daje automobilima snagu u trenutku i donosi bolje upravljanje zahvaljujući nižem centru gravitacije.

Korber je dodao i da vlasnici MINI automobila putuju manje nego vlasnici BMW modela. Upravo zbog toga je domet od oko 240 kilometara sa jednim punjenjem i više nego dovoljan. Neki ljudi će se verovatno složiti da to i nije baš slučaj. Ipak, britanski brend je orijentisan na kupce iz urbane sredine, koji uglavnom ne idu često na duža putovanja.

Uprkos elektrifikaciji, MINI neće krenuti stopama brenda Smart koji će uskoro početi da prizvodi samo električne automobile. Korber je rekao da će njegova kompanija nuditi modele i sa SUS agregatima i sa električnim pogonskim sklopom “bar do 2030. godine”. Nije precizirao da li će MINI tada preći samo na električna vozila, ali je rekao da je to moguće.  “Naši klijenti su skolni tome da ranije od drugih prihvataju moderne trendove, a i orijentisani su na održivost”, dodao je on.

MINI Cooper SE

Napomena: Na fotografijama je MINI Cooper SE

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery