970_250_eko
Vesti

Mercedes opoziva GLK 220 modele proizvedene između 2012. i 2015. godine!

Zbog softvera za varanje na testovima emisije štetnih gasova

Mercedes-Benz GLK 220d
873Pregleda

Mercedes-Benz mora da povuče nekoliko svojih dizel vozila iz Nemačke. Reč je o automobilima sa oznakom GLK 220 koji su proizvedeni u period između 2012. i 2015. godine.

Mercedes-Benz GLK 220d

Volkswagen grupacija je 2015. godine otvorila “Pandorinu kutujiju” priznanjem da su neka njihova vozila koristila softver za varanje na testovima emisije štetnih gasova. Od tada, regulatorna tela širom sveta su počela sa detaljnim istraživanjem i ostalih automobilskih proizvođača koji su bili pod sumnjom da su uradili nešto slično. Ispostavilo se da su neki od njih “čisti”, ali bilo je i onih koji su koristili sličnu ilegalnu tehniku kao VW da bi prošli sve oštrije testove.

Najskoriji primer jeste Mercedes-Benz. Naime, ovaj gigant mora da povuče nekoliko svojih dizel vozila iz Nemačke. Reč je o automobilima sa oznakom GLK 220 koji su proizvedeni u period između 2012. i 2015. godine.

Mercedes-Benz GLK 220d

Veruje se da je ovaj premijum SUV model opremljen softverom koji pruža lažne informacije prilikom testiranja emisije štetnih gasova. Nakon preliminarnog istraživanja dokazano je da ovaj model ispunjava standarde, ali samo kada je uključena određena funkcija. Međutim, navedeno je i da je Daimler izbacio tu funkciju tokom nadogradnje softvera, nakon istraživanja. Predstavnici nemačkog proizvođača odbacuju sve optužbe. Međutim, oni su naveli da će sarađivati sa lokalnim vlastima kako bi popravili automobile.

Od kada je Volkswagen priznao “Dizelgejt” aferu pre skoro četiri godine, Daimler je morao da povuče oko 3 miliona vozila kako bi smanjio emisiju štetnih gasova koju ona proiuzvode. Sva ta vozila sui mala dizel agregat, kao i model GLK 220. Podsećamo, taj model poseduje agregat od 2.143 kubika koji razvija 168 KS (125 kW) i 400 Nm obrtnog momenta.

Mercedes-Benz GLK 220d

GLC i GLC Coupe

Njegova proizvodnja je obustavljena 2015. godine, a njegovo mesto u gami kompanije je zauzeo model GLC. Taj model je direktan konkurent modelima kao što su BMW X3 i Audi Q5. Modeli GLC i GLC Coupe su dostupni u 220d verziji, sa istim agregatom kao i njihov prethodnik.

Mercedes GLC i GLC Coupe

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery