AktuelnoEco GreenVesti

Mercedes-Benz ukida motore s unutrašnjim sagorevanjem 2030.

1.65KPregleda

Promene se dešavaju brže nego što se očekivalo.

 

Motori s unutrašnjim sagorevanjem žive na pozajmljenom vremenu, ali niko još uvek ne može sa sigurnošću reći kada će zauvek biti izbačeni iz upotrebe. Proizvođači automobila, bilo veliki ili mali, posvećuju se elektrifikaciji, a još jedan od giganata se izjasnio oko krajnjih rokova.

 

Informacije dolaze od neimenovanog, visokorangiranog zvaničnika iz Mercedes-Benza. Plan nemačke marke je da eliminiše SUS motore iz proizvodnje do kraja dekade. „Prebacujemo se na električne automobile, i to isključivo na električne automobile“, rekao je on.

 

U kratkoročnom smislu, „plug-in“ i hibridna ponuda će nastaviti da se širi, ali motori s unutrašnjim sagorevanjem, uključujući i neke dizele koje ovi sklopovi koriste, neće biti dostupni na tržištu nakon 2030.

 

 

Mercedes je svestan da će potražnja za PHEV modelima nastaviti da egzistira tokom naredne dekade u nekim delovima sveta, ali očekuje da će baterijski pogonjeni, verovatno i neki modeli na gorivne ćelije, činiti veći deo ponude. Vrlo je verovatno da Mercedes neće za desetak godina prodavati automobile sa SUS motorima u Evropi i SAD, mada nije došlo do zvanične objave.

 

Očekuje se da više detalja bude obelodanjeno krajem meseca na događaju na kojem će prisustvovati šef kompanije, Ola Kelenijus. Dobre su šanse da će on objaviti planove vezane za nove platforme sa sopstvenim operativnim sistemima. Prvi od dotičnih elektromobila bi mogao da debituje već 2024. Ovo se drastično razlikuje u odnosu na inicijalne planove o uvođenju baterijski pogonjenih vozila. Ne tako davno, plan je bio da se na PHEV i EV modele odnosi nešto preko 50 odsto prodaje putničkih automobila do 2030. Sada je ta godina krajnji rok za konvencionalne motore, jer se očekuje da će popularnost električnih vozila dramatično porasti. Mercedes EQS kao tehnološka perjanica, tek je početak. Mnoge od njegovih karakteristika će biti prenesene na niže pozicionirane modele.

 

Takođe će biti veoma interesantno videti kako će na ove vesti reagovati Mercedes-AMG. Biće prilično teško, da ne kažemo skupo za AMG, da samostalno proizvodi i razvija motore s unutrašnjim sagorevanjem. Trebalo bi da bolji uvid u Mercedesove kratkoročne i dugoročne planove dobijemo 22. jula tokom strateške prezentacije kompanije.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery