AktuelnoVesti

Mercedes-Benz posle pet godina prepustio krunu BMW-u

15.5KPregleda

Mercedes-Benz je prodao 2,05 miliona putničkih vozila na globalnom planu 2021. izgubivši naslov najprodavnije svetske premijum marke.

 

Prvi put u poslednjih pet godina, BMW je nadmašio rivale iz Štutgarta.

 

Prodaja Mercedesovih putničkih vozila je pala za pet odsto u odnosu na godinu dana ranije, saopštio je Daimler. Najveći sunovrat se desio u četvrtom kvartalu, prvenstveno zbog nestašice poluprovodnika koja i dalje muči automobilsko tržište.

 

S druge strane, BMW je prodao rekordna 2,2 miliona vozila tokom 2021., a kompletan izveštaj Bavaraca očekujemo do kraja ovog meseca.

 

Mercedesov rezultat je ipak pojačan potražnjom za elektrifikovanim modelima. Prodaja „plug-in“ hibrida i čisto električnih vozila Mercedes-Benza je skočila za 69 odsto, dostigavši rekordnih 227.458 jedinica, od kojih se 48.936 odnosi na Mercedes-Benz EQ  porodicu.

 

Iz Štutgarta javljaju da su primili 16.370 porudžbina za luksuznu EQS limuzinu, čija je prodaja počela u decembru.

 

U prodajne brojke Mercedesa nije uključen Smart, kao ni komercijalna vozila. Takođe, BMW-ovi rezultati su vezani isključivo za bavarsku marku, ne i Mini i Rolls-Royce.

 

Nestabilna 2022.

 

Mercedes je izdao upozorenje za 2022., rekavši da „situacija sa snabdevanjem poluprovodnicima ostaje nestabilna, tako da se očekuje da će nestašica uticati na proizvodnju u kvartalima koji slede“.

 

Proizvođači automobila tokom nestašice na prioritetno mesto stavljaju proizvodnju prestižnijih i skupljih vozila, tako da ne čudi što je isporuka S klase porasla za 40 odsto, Maybacha za 51 i AMG-a za 17 odsto.

 

Po regionima gledano, prodaja Mercedesa je u Evropi pala za 11 odsto, 25 u Nemačkoj, 1,6 u Aziji (u Kini 2 odsto), s tim što je rast od 0,3 odsto zabeležen u Severnoj Americi (0,4 odsto u SAD).

 

Proizvođač iz Štutgarta očekuje da će ostvariti ciljeve vezane za smanjenje emisije izduvnih gasova Evropske unije i izbeći penale, sudeći po internim proračunima.

 

Prodaja komercijalnih vozila se povećala za 2,6 odsto na 334.210 primeraka, uključujući preko 9.000 čisto električnih dostavnih vozila.

 

Inače, Daimler se podelio u dve kompanije, Daimler Trucks za komercijalna vozila i Mercedes-Benz grupaciju za putničke automobile. Promena imena je ratifikovana u oktobru i na snagu stupa 1. februara.

 

Vrele Gume

1 Komentar

  1. Ma kakvi provodnici kakvi bakrači, ja koji nisam baš neki ljubitelj bmw-a ali sam poštovalac, okrećem se za ovim novim modelima, a mercedesa posekli pozadi da ne liči na limuzinu što ipak jeste.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery