AktuelnoVesti

Mercedes-Benz EQS bi mogao da pobedi Teslu na njegovoj teritoriji

2.63KPregleda

Moći će da pređe veću distancu nego Model S jednim punjenjem

 

Ranije spekulacije u vezi s tim da bi Mercedes-Benz EQS mogao da bude energetski efikasniji od Teslinog Modela S, čini se da su tačne, jer iz Štutgarta javljaju da njihova električna perjanica ima domet do 770 kilometara, što je više od ranije informacije (700 kilometara). Baterija nemačkog modela ima kapacitet od 108 kWh, a američkog 103.892 kWh po preciznim merenjima. Ispostavlja se da po EPA ciklusu Mercedes može da pređe 7,13 kilometara po kWh a Model S 6,38.

 

Novi podaci vezani za EQS su se pojavili na Daimlerovom godišnjem mitingu, naravno u okviru WLTP ciklusa, koji je „optimističniji“ u odnosu na EPA-ine brojke, koje su se smatrale pouzdanijim, sve dok Edmuds nije izvršio testiranje autonomije u stvarnom saobraćaju i otkrio da većina Teslinih vozila ne može da ih ispuni. Tesla naime bira složeniji način za izračunavanje dometa, poput Audija. Međutim, svi ostali proizvođači su uspeli da nadmaše nominalne EPA-ine brojke.

 

Zanimljivo je da Tesla trenutno kaže da Model S Long Range može prevaliti 412 milja. Ipak, ova brojka je etiketirana kao procena, ne kao nominalna vrednost EPA-e. Ista vrednost je predstavljena u evropskim zemljama, samo konvertovana u kilometre – 663.

 

Model S Plaid+ ide dalje, s dometom od 837 kilometara (520 + milja, kako stoji na Teslinom američkom sajtu. Ipak, to je za sada samo obećanje, uz to što kapacitet baterija još uvek nije obelodanjen, tako da ne možemo da izračunamo energetsku efikasnost. Zato ćemo se držati brojki Long Range modela. Ironija je u tome što će on biti verzija kratkog dometa kada Plaid+ stupi na scenu.

 

Pretpostavićemo da su evropske brojke vezane za WLTP ciklus. Ako to nije slučaj, kompanija onda ne bi trebalo da ih predstavlja na Starom kontinentu.

 

Ukoliko EQS zaista bude mogao da ostvari autonomiju od 770 kilometara, on će po jednom kWh moći da pređe 7,13 kilometara, odnosno trošiće 14,03 kWh na 100 kilometara. Model S Long Range će s jednim kWh moći da prevali 6,38 kilometara, odnosno trošiće 15,67 kWh/100 km. Drugim rečima, trošiće 1,64 kWh više u okviru iste distance u poređenju s EQS-om.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery