AktuelnoOdržavanje vozilaVesti

Fabričke gume protiv „istih“ takvih kupovnih – da li su iste? (VIDEO)

6.25KPregleda

Ista robna marka, isti tip pneumatika, ali veoma različiti rezultati.

 

Nije tajna da proizvođači automobila i pneumatika ulažu značajno vreme i resurse u razvoj guma za specifične modele. Mnogi bi mogli da pomisle da u ovom odnosu krem skidaju samo proizvođači automobilskih guma, koji sigurno obožavaju da potpisuju primamljive snabdevačke ugovore. Džonatan Benson iz Tyre Reviewsa je odlučio da ispita da li fabrički ugrađene gume (OE) donose neke prednosti vlasnicima vozila, posebno onima koji u garažama poseduju performantne mašine.

 

Novi BMW M3 iz fabrike silazi sa sjajnim Michelin Pilot Sport 4S pneumaticima, ali to nije ista guma koju možete kupiti u lokalnoj prodavnici. Michelin je proveo dve i po godine u razvoju specijalne verzije 4S, posebno namenjene M3. Naime, napravljena je od četiri različite komponente a ne dve. Žljebovi na gaznoj površini su nešto širi, pojas gume je pojačan, a krutost zidova je drugačija. Pri ovlaš pogledu, nećete primetiti bilo kakvu razliku, ali kada se gume uporedo testiraju, rezultati su različiti.

 

Ispitivanje započinje s postprodajnim „mišelinima“ na suvoj stazi. Bez dileme, radi se o gumi s osetnim prijanjanjem, ali kada se dovede do limita, testiranje otkriva nešto „mutniji“ odziv, što prouzrokoje neznatan disbalans između prednjeg i zadnjeg dela automobila, kao i ne tako izraženo podupravljanea u nekim situacijama, posebno u sredini krivine. Prelazak na OE Pilot  Sport 4S momentalno eliminiše sve ove nedostatke. Nema odsustva balansa, nema podupravljanja, upravljanje je oštrije i preciznije uz neznatno preupravljanje, uz bolju predvidivost. Bensonov krug na OE gumama je bio čak dve sekunde brži!

 

Na vlažnom asfaltu, stvari su bile nešto drugačije. Balans je i dalje bio tu, ali prijanjanje na ekstremno vlažnoj stazi nije bilo tako dobro kada je reč o OE Michelin gumama. Na kraju, „vlažni“ krugovi su bili dve sekunde sporiji, ali Benson kaže da to nije direktan odraz nivoa prijanjanja. OE gume su i dalje pružale dobar osećaj, ali se osetio „akvaplaning“ u dubljim nanosima vode. Na regularnom vlažnom putu, Benson smatra da bi OE 4S pružile iste performanse kao i postprodajne 4S.

 

Zašto jedna robna marka guma na specifičnom modelu automobila, ovako „komplikuje“ stvari? Ovo bi mogao da bude zaseban test, ali on pokazuje da vreme razvoja guma za posebne modele može napraviti značajnu razliku u realnoj eksploataciji. Da bi se pružila poenta, u video klipu  se na kraju navodi 19 OE proizvođača guma s razvojnim programima u toku, koji pokrivaju 33 modela automobila. Ljubitelji četvorotočkaša često vole da poboljšavaju i modifikuju svoje ljubimce, ali čini se da kada su istinske performanse u pitanju, vrlo je verovatno da proizvođači znaju najbolje kako to odraditi.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery