AktuelnoMotoGPVesti

Mark Markez bi mogao da propusti i 2021.!

5.51KPregleda

Kao što znamo, Mark Markez je morao da odustane od prošle sezone zbog povrede. Honda se zauzela da pronađe soluciju, otkrivši da je došlo medicinskog zapostavljanja.

 

Sve je započelo u julu, na početku MotoGP sezone, kada je prilikom pokušaja da se vrati među vodeće vozače, Španac doživeo pad, slomivši nadlakticu. Od tada je Markez prošao kroz tri hirurške intervencije, da bi bio spreman za početak sezone 2021. Međutim, njegovo učešće je i dalje pod znakom pitanja, jer tek mora da prođe proces rehabilitacije. Do sada, prilikom prvih provera, stvari su uglavnom bile dobre ali bi izvesni poremećaji u procesu oporavka mogli da spreče Španca da stane na grid ove godine.

 

Iz tog razloga, Honda je krenula da pronađe rešenje za ovaj problem. Prošle godine, bez Markeza, japanski tim je uspeo da dođe samo do dva podijuma (Aleks Markez) i jedne pol pozicije (Takaki Nakagami). Tokom poslednje operacije početkom decembra, doktori iz Madrid Ruber bolnice, ustanovili su prisustvo infekcije.

 

 

Jedan od razloga koji su mogli da prouzrokuju ove probleme je preveliko naprezanje koje je Markez imao. Pet dana nakon prve operacije, Španac se vratio u padok, uradio provere i ušao u trkački vikend. Međutim, nakon slobodnih treninga, odlučio je da se ne takmiči, da bude strpljiv i da se vrati nakon potpunog oporavka. Ipak, pločica u ruci je pukla, što je značilo da mu sledi još jedna hirurška intervencija.

 

„U Herezu, ona je mogla da pukne u bilo kojem momentu.“

 

Bernard Aču, bivši osteopata klinike Mobile, rekao je da su svi pokušaji da se Mark Markez vrati bili rizični i ishitreni. „Sesti na motocikl nakon samo četiri dana od operacije je bila ludost. Posebno u Herezu, na stazi gde vozači nemaju trenutak usporavanja. Takođe, opterećenje na desnoj ruci je ogromno. Odmah nakon frakture i operacije, dolazi do gubitka mišićne mase. Da je lom bio na ključnoj kosti, bila bi blokirana kompletna ruka, ali nadlaktica je komplikovanija. Pločica je mogla da pukne u bilo kojem momentu. Ona je tu samo da bi držala kosti spojenim.“

 

Doktor Čart je želeo da odbrani svoju odluku svojevremeno: „Da smo znali da pločica može da pukne, ne bismo dopustili Marku da se trka u Herezu“. On je objasnio da nije detektovao bilo kakve signale da bi pločica mogla da pukne nakon što su odrađena ispitivanja.

 

 

Aču je s druge strane insistirao da infekcija mora biti tretirana s posebnom pažnjom. „Osteomijelitis je infekcija teška za lečenje. Ako tretman antibioticima ne funkcioniše, biće neophodno uraditi još jednu operaciju da bi se uklonila pločica i očistila kost. Zatim se primenjuju spoljni fiksatori, pre nego što ga stavimo u hiperbaričnu komoru i pokušamo da je izlečimo oksigenacijom tkiva.“

 

„I Mir i Čart su odgovorni za ovu katastrofu“

 

Honda ne želi da još jednu sezonu ostane bez Marka Markeza. Španac ima ugovor s japanskim timom do 2024., tako su Japanci poslali svoje ljude da ispitaju slučaj. Za Bernarda Ačua, jasno je ko je odgovoran. „Nadam se da nećemo morati da dođemo dotle, jer je teško prihvatiti činjenicu da se vozač poput Markeza neće takmičiti. Ukoliko bude prošao kroz četvrtu operaciju, neće moći da vozi ove godine.

 

Oni koji su dopustili Markezu da sedne na motocikli, četiri dana nakon hirurške intervencije, bez dileme su odgovorni. Međutim, onaj koji je još odgovorniji je hirurg koji je dao „zeleno svetlo“. I Mir i Čart su krivi za ovu katastrofu. Znamo da je Mark izuzetan vozač, ali budući da je van konkurencije godinu dana, to će ostaviti posledice na njegovu formu. Posebno u odnosu na mlađe vozače, morać dosta da se popravi.“

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery