AktuelnoF1Vesti

Maks Ferstapen kažnjen s „minus“ tri startna mesta u Sočiju

2.53KPregleda

Maksu Ferstapenu je dodeljena kazna od tri startna mesta unazad za VN Rusije. Po stjuardima, Holanđanin je kriv za incident koji je imao s Luisom Hamiltonom.

 

Dakle, vozač Red Bulla će trku u Sočiju morati da započne tri mesta iza onog koje će postići u kvalifikacijama.

 

Do sudara je došlo u prvoj šikani dok su se pretendenti na titulu borili za poziciju.

 

Nakon istrage koju je sprovela direkcija trke, odlučeno je da je „Ferstapen u najvećoj meri kriv“ za incident.

 

„Automobil 44 (Hamilton) je izlazio iz boksa“, saopštili su stjuardi. „Automobil 33 (Ferstapen) je bio na glavnom pravcu. Na 50 metara pre krivine 1, automobil 44 je bio značajno ispred automobila 33. Automobil 33 je kasno kočio i kretao se uz automobil 44, mada se ni u jednom momentu automobil 33 nije našao ispred prednjeg točka automobila 44.

 

Tokom saslušanja vozač automobila 33 je tvrdio da je za incident kriv vozač automobila 44, koji je otvorio putanju nakon krivine 1 a zatim ga „stisnuo“ ka temenu krivine 2. Vozač automobila 44 je tvrdio da je vozač automobila 33 pokušao prekasno da prođe i da je trebalo da odustane od preticanja tako što bi se povukao ranije ili skretanjem ulevo iza ivičnjaka.

 

Stjuardi su na video snimcima ustanovili da je vozač automobila 44 vozio izbegavajući liniju, iako je zbog njegovog položaja automobil 33 izašao na ivičnjak. Međutim, dalje, primetili su stujardi, automobil 33 uopšte nije bio pored automobila 44 sve do ulaska u prvu krivinu. Po njihovom mišljenju, ovaj manevar je izvršen prekasno da bi vozač automobila 33 imao pravo na „trkački prostor“. Iako je automobil 44 mogao da se udalji od ivičnjaka kako bi izbegao incident, stjuardi su utvrdili da je njegov položaj bio razuman i stoga su procenili da je za incident u najvećoj meri kriv vozač automobila 33.

 

U određivanju kazne, stjuardi su istakli da su isključivo razmatrali incident po sebi, ne i posledice.“

 

Ferstapen je takođe dobio dva kaznena poena na superlicencu.

 

Na kraju, šta reći… U incidentu za koji su u najmanju ruku kriva oba vozača, samo jedan je kažnjen. To nas navodi na onaj poznati aksiom da je od nepravde jedino gora selektivna pravda. Podsetimo, Hamilton je zbog incidenta u Silverstounu, koji je bio kudikamo ozbiljniji od ovog u Monci, dobio kaznenih 10 sekundi, što nije imalo bilo kakvih posledica po njegov plasman i poene. Međutim, s druge strane, Ferstapen je kažnjen mnogo flagrantnije, što može imati direktan uticaj na njegov plasman i poene u Rusiji. Da li se to ponavlja era Prosta i Sene, kada je Francuz beskrupolozno iskoristio „zemljačke veze“ s tadašnjim predsednikom FIA-e, Žan-Marijem Balestrom?

 

Izgleda da je Fernando Alonso bio u pravu kada je nedavno izjavio OVO.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery