AktuelnoEco GreenOnline plus

LISTA: Električni automobili s najdužim dometom u 2021. godini

16.4KPregleda

Kao što znamo da će Sunce ponovo izaći sledeći dan, tako znamo da će električni automobili povećati svoj tržišni udeo u 2021. Brojni su faktori koji doprinose tome.

 

Jedan od najvažnijih parametara kada je o električnim automobilima reč, je procenjena autonomija kretanja, odnosno broj kilometara koji možemo preći jednim punjenjem. Naravno, svako teži da za svoj novac dobije što više, a pred nama su neki od aktuelnih modela koji nude najveći domet.

 

 

Kako se određuje autonomija električnih vozila?

 

Procenjeni domet se određuje kroz testiranje energetske efikasnosti, koje obično obavlja sertifikovana organizacija. U Evropi, na snazi je WLTP ciklus, dok u SAD standarde određuje EPA (Agencija za zaštitu životne sredine).

 

Potrošnja energije izvesnog elektromobila, utvrđuje se u laboratorijskim uslovima uz upotrebu standardizovanih procedura, koje se određuju zakonima, To je protivno mišljenju da se vozila testiraju na otvorenim putevima. Svako vozilo se zapravo testira na uređaju koji poseduje pokretnu traku, poznatom kao dinamometar. Vozilo se zapravo ne pomera, već to čine valjci ispod točkova.

 

 

Svaki elektromobil se ispituje nakon što provede noć s potpuno punom baterijom. Profesionalni vozač zatim prolazi kroz cikluse koji simuliraju vožnju na auto-putu ili gradu, sve dok se baterija ne isprazni. Ona se zatim ponovo puni „do vrha“, tako da tehničar može da odredi potrošnju energije vozila. To se utvrđuje tako što se u obzir uzmu kilovat-časovi električne energije, neophodni da se napuni baterija, a zatim se ta vrednost deli brojem pređenih kilometara na dinamometru.

 

Elektromobili s najdužom autonomijom trenutno dostupni

 

Mnogi vozači će reći da autonomija koju ostvaruju u realnom saobraćaju nisu u skladu s EPA-inim podacima. Razlog leži u uslovima i stilu vožnje, koji takođe igraju važnu ulogu u onome što baterija može da pruži. Bez obzira na aktuelni domet, EPA-ina procenjena vrednost je sertifikovani standard koji nam pomaže da razumemo pun potencijal električnog automobila pre kupovine.

 

Tesla Model 3 Long Range

 

S novim unapređenjima koja su u pripremi kada je reč o modelima kalifornijske marke, Teslin Model 3 trenutno raspolaže najdužim dometom dostupnim u „baterijskom automobilskom univerzumu“. Model 3, kao najpovoljniji u ponudi ovog proizvođača, ubrzo je postao najbolje prodavani elektromobil u dosadašnjoj istoriji. U jesen 2020., Tesla je lansirao osveženi Model 3, koji je uključivao i toplotnu pumpu prethodno instaliranu na Model Y, radi poboljšanja efikasnosti. Sve je rezultiralo s dodatnih 50 kilometara vožnje. Aktuelni Tesla Model 3 je na vrhu EPA-ine liste, s procenjenom autonomijom od 568 kilometara.

 

 

Tesla Model Y Long Range

 

Držeći se Tesline teme, najnoviji model marke predstavljen na tržištu je Model Y. I on je inicijalno bio dostupan s dva motora, sve dok Tesla nije najavio Standard Range paket sa zadnjim pogonom. Long Range varijanta i dalje nudi najbolju autonomiju, a trenutno može da prevali 525 kilometara jednim punjenjem.

 

 

Ford Mustang Mach-E CA Route 1 Edition

 

Kada govorimo o novim električnim vozilima koja će se pojaviti na tržištu, Ford je još jedan od proizvođača koji je zauzeo taj kurs. Naravno, uz devize tipa „i dalje nam je stalo do planete“, američka marka je odlučila da jedan od svojih legendarnih tradicionalnih modela prilagodi električnom univerzumu. Ford Mach-E SUV je upravo počeo da silazi s proizvodnih traka, uz veliku pompu koja ga okružuje.

 

 

CA Route 1 Edition je ušao na ovu listu jer nudi najširu autonomiju među pet varijeteta koje Ford trenutno ima u ponudi ili će imati uskoro. Ovaj električni Mustang može po EPA-i da prevali 490 kilometara.

 

Hyundai Kona Electric

 

Kona je jedan od dva čisto električna modela koja korejska marka ima u ponudi. „Upala“ je na listu jer pruža dužu vožnju od Ioniq Electrica, kao i većine elektromobila dostupnih na tržištu. Kona je redizajnirana krajem 2020., kada je na scenu stupio atraktivniji „anfas“. Bez obzira na dizajnerske kvalitete, Kona Electric može da se pohvali dometom od 415 kilometara.

 

 

Porsche Taycan 4S

 

Porscheov električni sportista je sjajan „lakmus test“ kada je reč o okretanju tržišta ka električnim automobilima. Otkako je Taycan počeo da se proizvodi pre godinu dana, Porsche je već prodao preko 20.000 primeraka. Taycan 4S se našao na ovoj listi jer se ova nemačka marka poslovično povezuje s brzinom, ne toliko i ekološkim atributima. Ipak, može da pruži vožnju „iz cuga“ dugačku 365 kilometara, i to u stilu koji samo Porsche može da obezbedi.

 

 

Električni „dugoprugaši“ koji će pristići 2021.

 

Sada, kada smo naveli „dalekometne“ opcije koje su trenutno dostupne u 2021., krenimo u „sanjarenje“ o tome šta EV treba da postignu tokom ove godine. Da li će proizvođači i modeli navedeni ispod ispoštovati zadate rokove, ostaje da se vidi, ali hajde da vidimo kada ih možemo očekivati.

 

Imajte u vidu da nisu sve varijante uključene na listu. Brojni pogonski sklopovi su zaobiđeni zarad „heterogenosti“, ali zato ćete pri kraju pronaći odgovarajuću tabelu.

 

Tesla Model S Plaid+

 

Započnimo ovu (potencijalnu) listu za 2021. s najupečatljivijim dometom. Reč je naravno o najavljenom Tesla Modelu S Plaid+. Prošle jeseni, došlo je do značajnog privlačenja pažnje javnosti, nakon što je kompanija podelila neke specifikacije budućeg „tromotorca“. Naime, sprint do „stotke“ bi trebalo da obavlja za dve sekunde i pojuri preko 320 km/h.

 

 

Teslina nedavna najava restilizacija Modela S i Modela X uključila je i dodatne varijante – Plaid i Plaid+. Dok su maksimalna brzina i ubrzanje do 100 km/h identični za oba Plaida, Plaid+ obećava zapanjujuću autonomiju. Kompanija tvrdi da će jednim punjenjem moći da se prevali preko 836 kilometara (po EPA-inim standardima). Tesla i dalje ima vremena da dodatno brusi performanse, jer Plaid+ neće biti dostupan 2021., već sredinom 2022.

 

Lucid Air Grand Touring

 

Lucid Motors je jedan od najželjnije iščekivanih proizvođača automobila, ne samo na ovoj listi, već uopšte. Reč je o potencijalnom istinskom konkurentu Tesle. Iako Lucid još uvek nije isporučio svoj prvi serijski model, limuzina Air je već ostvarila snažan uticaj u ulozi kandidata. Lucid Motors planira da lansira tri varijante Aira 2021., a najpristupačniju čini Lucid Air Pure.Međutim, rokove isporuke zbog celokupne globalne situacije treba uzeti s rezervom, iako je dolazak perjanice u vidu Dream Editiona zakazana za „drugu polovinu 2021.“.

 

 

Kada je o nivoima opemljenosti reč, najširi domet će nuditi Lucid Air Grand Touring, koji će biti „za petama“ Teslinog Plaida+. Prema kreatorima ovog automobila, Air Grand Touring će moći jednim punjenjem baterije da prevali 832 kilometra (po EPA-inim standardima), što je tek četiri kilometra manje od Tesline perjanice. Sva tri Lucid Air modela, koja bi trebalo na scenu da stupe 2021., raspolažu autonomijom od preko 645 kilometara.

 

Tesla Model X Long Range

 

Da se ponovo vratimo na Teslu… SUV Model X takođe je osvežen početkom 2021. Iz tog razloga prvobitna varijanta više nije dostupna, a početak isporuka novajlije je s aprila ove godine pomeren na početak 2022., zajedno s Modelom X Plaid. S tim u vezi, kada se dvomotorni Model X Long Range konačno pojavi, kupci mogu očekivati autonomiju od 580 kilometara. Pored toga, ubrzanje do 100 km/h će s 4,5 biti spušteno na 4 sekunde.

Rivian R1T/R1S Launch Edition

 

Oba Rivianova modela obećavaju identičnu autonomiju. Reč je o još jednom potencijalnom rivalu Tesle, koji se bliži lansiranju prvog serijskog modela, R1 T kamioneta. Rivian planira da isporuči Launch Edition u junu, uz obećanu autonomiju od preko 482 kilometra.

 

 

Naravno, Rivian takođe priprema i novi SUV, koji bi trebalo na scenu da stupi u avgustu 2021. R1S obećava identičnu autonomiju kao i kamionet, uz još neke interesantne opcije, ali ne treba očekivati da ova dva modela budu dostupna za kupce pre početka 2022.

 

Volkswagen ID.4

 

Ovo je zapravo prvi globalno dostupni elektromobil nemačke marke na MEB platformi. Pompa oko njega nije mala, jer je definitivno uspeo da privuče pažnju javnosti. Nakon lansiranja male serije First Edition ID.4 u SAD, VW je saopštio da ju je prodao u roku od nekoliko sati. Na sreću, još jedan kontingent First Edition modela je u pripremi.

 

VW ID.4 nudi autonomiju (po EPA-i) od 402 kilometra.

 

Kompletna lista dometa kojima raspolažu elektromobili

 

Verovatno ste primetili da nekih modela nema, kao i nekih pogonskih sklopova. Iz tog razloga prilažemo proširenu listu električnih automobila i njihovih varijacija. Naravno, sve je podložno ažuriranju, jer vrednosti evoluiraju.

 

Električno vozilo procenjena autonomija (EPA) vreme lansiranja
Tesla Model S Plaid+ 836+ kilometara sredina 2022.
Lucid Air Grand Touring 832 kilometra kraj 2021. (TBC)
Lucid Air Dream Edition 810 kilometara druga polovina 2021.
Tesla Cybertruck Tri Motor 805+ kilometara kraj 2021.
Tesla Model S Long Range 663 kilometra sept/okt. 2021.
Lucid Air Touring 653 kilometra kraj 2021. (TBC)
Tesla Model S Plaid 627 kilometara avg/sept. 2021.
Tesla Model X Long Range 580 kilometara jan/feb. 2022.
Tesla Model 3 Long Range 568 kilometara dostupan
Tesla Model X Plaid 547 kilometara jan/feb. 2022.
Tesla Model Y Long Range 525 kilometara dostupan
Tesla Model 3 Performance 507 kilometara dostupan
Ford Mustang Mach-E CA Route 1 Edition 490 kilometara dostupan
Tesla Model Y Performance 487 kilometara dostupan
Rivian R1T Launch Edition 482+ kilometra jun 2021.
Rivian R1S Launch Edition 482+ kilometra avgust 2021.
Tesla Cybertruck Dual Motor 482+ kilometra kraj 2021
Ford Mustang Mach-E Premium 482 kilometra dostupan
Ford Mustang Mach-E First Edition 434 kilometra dostupan
Tesla Model 3 Standard Range Plus 423 kilometra dostupan
Chevy Bolt EV (2021) 417 kilometara dostupan
Chevy Bolt (2022) 417 kilometara leto 2021.
Hyundai Kona Electric 415 kilometara dostupan
Lordstown Motors Endurance 402+ kilometra septembar 2021.
Volkswagen ID.4 402 kilometra dostupan
Chevy Bolt EUV (2022) 402 kilometra leto 2021.
Polestar 2 375 kilometara dostupan
Ford Mustang Mach-E Select 340 kilometara dostupan
Ford Mustang Mach-E GT 402 kilometra kraj leta 2021.
Tesla Model Y Standard Range 392 kilometra dostupan
Kia Nero EV 384 kilometra dostupan
Audi e-tron GT 383 kilometra* leto 2021.
Jaguar I-Pace 373 kilometra dostupan
Audi RS e-tron GT 373 kilometra* leto 2021.
Porsche Taycan 4S 365 kilometara dostupan
Nissan Leaf Plus 364 kilometra dostupan
Audi e-tron 357 kilometara dostupan
Porsche Taycan Turbo 341 kilometar dostupan
Volvo XC40 Recharge 335 kilometara dostupan
Porsche Taycan Turbo S 323 kilometra dostupan
BMW i3 & i3s w/ range extender 322 kilometra dostupan
Hyundai Ioniq Electric 274 kilometra dostupan
BMW i3 & i3s 246 kilometara dostupan
MINI Cooper Electric 177 kilometara dostupan

* – autonomija je spekulativne prirode, još uven nepotvrđena zvanično od strane EPA-e

 

Vrele Gume

Priredio: Pavle Barta

Izvor: Electrec

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery