Vesti

Lexus UX 300e – prvo potpuno elektirčno vozilo japanskog brenda!

Prvi korak ka ozbiljnoj elektrifikaciji

Lexus UX 300e
1.32KPregleda

Lexus je na Sajmu automobila u Kini, u Gvanžou, premijerno predstavio svoje prvo, potpuno električno vozilo. Međutim, umesto novog modela kojeg su svi očekivali, Lexus je predstavio potpuno električnu varijantu modela UX, koja je nazvana UX 300e.

Lexus UX 300e

Uprkos činjenici da su jedni od vodećih igrača kada je u pitanju hibridna tehnologija, i Lexus i njegov vlasnik Toyota, nekako su se ograđivali od električnih vozila. Međutim, i to se promenilo. Obe kompanije su prihvatile elektrifikaciju kao nešto što je neizbežno, kao i ostatak autoindustrije. Model Lexus UX 300e je prvi korak japanskog proizvođača luksuznih automobila ka “Lexus Electrified” inicijativi.

Baziran na kompaktnom SUV modelu koji je na tržište lansiran prošle godine, UX 300e poseduje elektromotor koji razvija 201 KS. Tu je i baterija od 54,3 kWh zahvaljujući kojoj ovaj automobil sa jednim punjenjem može da pređe i do 400 kilometara po NEDC standardima.

Baterija je smeštena ispod poda, što doprinosi nižem centru gravitacije i boljim voznim karakteristikama.

Osim novih točkova, ovaj model ima i ravno podvozje koje doprinosi aerodinamici. Tu su i “electric” oznake zahvaljujući kojima će se UX 300e razlikovati od svojih koncevnionalnih i hibridnih dvojnika.

Lexus UX 300e će na tržište Kine i Evrope početi da se prodaje sledeće godine. U Japanu će početi da se prodaje početkom 2021. godine.

Lexus UX 300e

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery