AktuelnoVesti

Lambretta u Srbiji

5.07KPregleda

Brat blizanac Vespe vraća nas u in dizajn pedesetih

Nije tajna, bar za bolje poznavaoce motociklizma. Nakon drugog svetskog rata u siromašnoj Italiji nedostaje svega pa i prevoznih sredstava.

Tokom 1947. u dve majstorske radionice konstruišu se dva vrlo slična motocikla, zamišljenih po ugledu na američke male motocikle koji su spuštani padobranom tokom invazije.

Jedna od tih garaža je bila u Milanu i pripadala je Ferdinandu Inoćentiju koji je zajedno je sa inženjerima privodio kraju sve neophodne pripreme da ostvari svoju zamisao. Proizvesti mali, jeftini, štedljivi dvotočkaš namenjen svojim sunarodnicima.

Međutim, nije bio jedini u takvoj nameri, upravo u to vreme stvarana je i Vespa.

Ono po čemu su se u osnovi lambrete razlikovale od vespi, bio je centralno smešten motor (kod vespe asimetrično-desno), kardanski prenos a kasnije lanac (kod Vespe preko zupčanika), cevasta konstrukcija (livena šasija), a po obliku prva Lambretta je izgledala krajnje konstruktivno i svedeno u odnosu na prvu Vespu koja je imala izvajano telo zaobljenih formi.


Prva Lambretta sa oznakom M pojavila se krajem 1947. godine, ali ubrzo je preimenovana u „Model A“.

Imala je centralno smešten motor od 123 cm3 i 4.3 KS, kardanski prenos, nožni menjač sa tri brzine, točkove od 7 cola i težinu od 60 kg.

Model A dostizao je brzinu i do 70 km/h a do kraja oktobra 1948. godine proizvedeno je 9.700 primeraka koji su kod kupaca prošli vrlo zapaženo.


Istorija se ponavlja, Lambretta je nakon dugo lutanja opet mega popularna, a sada je dostupna i u Srbiji.

Kompanija Euro Sumar, inače zastupnik Suzuki motocikala i automobila, postala je i prodavac Lambrette kod nas.

Umesto velike sajamske promocije, Lambretta na tržište stiže tiho ali sa izvanrednom ponudom

U ponudi su V-Special modeli sa vazdušnim hlađenjem i radnim zapreminama od 50, 125 i 200 ccm.
Lambretta kod nas startuje sa cenom od 2.900 evra za model od 50 ccm, 3.500 evra je snažniji od 125 ccm, dok prestižni V-Special 200 košta 2.000 evra.

Za sada #OstaniKodKuće ali odmah posle koronavirus izolacije, skoknite do Euro Sumara i upoznajte ovaj motocikl. Lambretta će biti hit i prevozno sredstvo ljudi sa stilom.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery