Vesti

Lamborghini SC18 – prvi „One-Off“ model trkačkog odeljenja italijanskog proizvođača

Snažan kao Avntador SVJ

724Pregleda

 

Lamborghini Squadra Corse, moto-sport odeljenje italijanskog proizvođača egzotičnih automobila, je predstavilo prvo „one-off“ (samo jedan primerak) vozilo u istoriji kompanije.

Nazvan SC18, ovaj automobil je baziran na modelu Aventador, a kreiran je isključivo za vožnju po trkačkoj stazi te poseduje agresivnu aerodinamiku koju je kreiralo moto-sport odeljenje kompanije.

Posmatrano sa prednje strane, SC18 je opremljen usisnicima za vazduh koji podsećaju na one sa modela Huracan GT3 EVO. Da je automobil inspirisan trkama vidi se i na haubi na kojoj se ističe otvor za vazduh, ali i na zadnjem delu automobila koji podseća na onaj koji se nalazi na modelu Huracan Super Trofeo EVO.

Kad smo kod zadnjeg dela automobila, moramo pomenuti masivni spojler izrađen od ugljenikovih vlakana koji se može podesiti na tri načina, a tu je i „padajući“ poklopac motora sa 12 ottvora za vazduh zahvaljujući kojem se agregat bolje hladi.

Naime, srce modela SC18 je V12 agregat radne zapremine 6,5 litara koji razvija 759 konjskih snaga (770PS/566kW) i 720 Nm obrtnog momenta. To znači da je ovaj model snažan kao i Aventador SVJ kupe koji iz mesta do 100 km/h ubrzava za samo 2,8 sekundi, i koji postiže maksimalnu brzinu od 350 km/h.

Iako Lamborghini nije pominjao ništa o performansama novog modela, rečeno je da je agregat povezan sa optimizovanom sedmostepenom ISR kutijom menjača.

S obzirom da je za kreiranje ovog modela zaduženo Lamborghini Squadra Corse, ne predstavlja iznenađenje to što je on veoma lak. Predstavnici kompanije nisu ništa posebno istakli, ali je rečeno da je karoserija automobila izrađena od ugljenikovih vlakana, te da su prilikom njegove konstrukcije korišteni i drugi, „laki“ materijali.

Kada je reč o dizajnu spoljašnjosti, automobil je dizajniran u skladu sa željama vlasnika koji je hteo „Grigio Daytona“ sivi ekstreijer sa crvenim detaljima. Taj dezen se preneo i u kabinu u kojoj se ističu „bucket“ sedišta od ugljenikovih vlakana presvučena alkantarom sa crvenim šavovima.

Iako je dizajniran isključivo za stazu, model SC18 je legalan i za javne puteve što je svakako veliki plus.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery