AktuelnoVesti

Kreće Formula 1 uz mnogo nepoznanica

Prva trka 5. jula

1.49KPregleda

Konačno: „Najbrži cirkus“ ponovo „leti“ od ovog vikenda

 

Skraćena sezona Formule 1 počeće trkama na stazi u Špilbergu u Austriji 5. i 12. jula, umesto u 16 hiljada kilometara udaljenom Melburnu.

 

Četiri meseca nakon što je uvodna trka otkazana u poslednjem trenutku, sezona Formule 1 napokon počinje ovog vikenda. Ne samo na drugom kontinentu od planiranog za start (Australija), već i u svetu koji više nije isti kao pre par meseci i gde sve izgleda drugačije.

 

 

Na stazi u austrijskom Špilbergu neće biti navijača, a zbog koronavirusa i dalje je neizvesno koliko se trka može održati ove sezone i gde sve.

 

To svakako nsu jedine neobične okolnosti za start ovogdišnje sezone, pošto su se vozači F1 uveliko „društveno angažovali“ i razmatraju načine podrške borbi protiv rasizma. Među njima je i ideja da kleknu uoči prve trke u ovogodišnjem šampionatu, u znak podrške pokretu Black lives metter

 

 

Pandemija koronavirusa dovela je do toga da prva planirana trka u martu, Velika nagrada Australije na Albert parku, bude otkazana svega dva dana pre njenog starta. Desetak drugih trka, među kojima su i Velika nagrada Monaka, VN Španije, Kanade i Francuske, takođe su otkazane za ovu sezonu.

 

Formula 1, VN Nemačke, Maks Ferstapen

 

„Spasilački paket“ sa osam evropskih trka „spakovanih“ u deset sedmica trebalo bi da se završi Velikom nagradom Italije u Monci 6. septembra. U F1 se i dalje nadaju da će održati 15 do 18 trka od predviđene 22 za tekuću sezonu. Titulu naravno brani Luis Hamilton iz Mercedesa.

 

Luis Hamilton VN Britanijie, Formula 1

 

Iako je staza u austrijskom Špilbergu udaljena od svih većih gradova, stroge zdravstvene i bezbednosne mere ipak su uspostavljene. Publike neće biti,  a svi koji uđu na stazu, uključujući i znatno smanjen broj predstavnika medija, moraju imati negativan nalaz na COVID-19. Timovi Formule 1 neće moći međusobno  da se druže, ni na stazi ni van nje, dok će vozači držati konferencije za novinare putem video linka i sa unapred poslatim pitanjima (videli od našeg predsednika i kriznog štaba dakle).

 

 

Zbog pandemije koronavirusa  sve aktivnosti timova i fabrika bile su stopirane, a u prethodnim sedmicama ekipe su imale mini testove u kojima su članovi učili nove propise za zaštitu od zaraze kovidom, dok su vozači uglavnom trenirali vozeći stare bolide.

 

 

Teško je opisati osećaj u Australiji kada nam je rečeno da idemo kući. Prihvatiti da nema trkanja toliko dugo… Sada je lepo vratiti se i nedostajali su osećaji. Emocija trkačkog vikenda. Posebno je falio taj adrenalin, osećaj da „guraš“ bolid do limita„, izjavio je vozač Mercedesa Valteri Botas.

 

Mnogo mi je nedostajalo. Prvo sam radio na simulatoru, pa je to dosadilo, i uradio sam nekoliko dana na stazi i bio jako srećan. Ali, naravno, to nije bolid Formule 1„, kazao je prvi vozač Red Bula Maks Ferstapen.

 

Direktne prenose nezvaničnih treninga, kvalifikacija i trke u nedelju možete da pratite na Sport Klubu 1 već od danas. 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery