Vesti

Konačna odluka o novoj fabrici Volkswagen grupe do februara!

Biće u Turskoj ili nigde drugde

Volkswagen
1.62KPregleda

Mnogo se govori o odluci kompanije Volkswagen da svoju novu fabriku izgradi u Turskoj. Ta fabrika bi proizvodila nekoliko vozila različitih brendova koji su pod okriljem nemačkog koncerna.

Volkswagen

Naime, uprkos protest nemačkih sindikata, Volkswagen je u julu najavio da će svoju novu, multi-brend fabriku sagraditi u Manisi, na zapadnoj obali Turske. Planirano je da se u tom postrojenju konstruiše sledeća generacija modela Passat i Škoda Superb modela, od 2022. godine. Godišnji kapacitet proizvodnje bi trebalo da bude oko 300.000 automobila godišnje.

Međutim, Turska je u međuvremenu izvršila vojnu ofanzivu na Siriju, što je izazvalo žestoko negodovanje na zapadu, pa je VW odložio konačnu odluku do kraja ove godine.

Ipak, kako se sada prenosi, konačna odluka neće biti donesena pre februara sledeće godine. Takođe, VW ne razmišlja o drugim lokacijama, navode izvori upoznati sa ovom temom. Spekulisalo se o zemljama koje su bile u priči i pre prvobitne odluke. To su Srbija, Bugarska i Rumunija, gde i dalje tinja nada da će doći fabrika jednog od najvećih proizvođača automobila na svetu.

Međutim, u VW su odlučni da sprovedu prvobitni plan sa Turskom vredan 1,3 milijarde evra. Ili da potpuno odustanu od izgradnje fabrike. U tom slučaju, Passat i Superb, koji se trenutno sklapa u češkom gradu Kvasiniju, bi se pravili najverovatnije u Bratislavi.

Passat se proizvodi u fabrici u Emdenu, ali će to postrojenje od 2022. godine praviti samo električne automobile.

Volkswagen

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery