AktuelnoF1Online plus

Koji tim ima najlepši bolid za sezonu 2022.?

3.1KPregleda

F1 bolidi su prošli kroz kompletnu vizuelnu transformaciju u poređenju s prošlogodišnjim trkačima.

 

Još od 2009. nije došlo do tako dramatične promene izgleda najbržih trkačkih automobila na svetu. Prednja i zadnja krila su preoblikovana, dok je karoserija skulpturalnija, s redizajniranim podovima i značajno većim naplacima.

 

Uprkos bojazni da bi radikalna promena pravila mogla da rezultira veoma sličnim dizajnom automobila, oni su zapravo različitiji nego što su to bili dugi niz godina.

 

Ipak, koji od kandidata za 2022. se izdvajaju po izgledu?

 

Red Bull RB18

 

Mada boje austrijskog tima ostaju iste kao što su bile, najuočljivija promena je ujedno i najvažnija, a to je veliki crveni broj „1“ na bolidu Maksa Ferstapena.

 

 

S usvajanjem agresivnog dizajna s bočnim platformama, novi generalni sponzor, Oracle, ima tu čast da se nađe na boku šampionskog bolida, s tim što na prednjem krilu počiva logo nove platforme za kriptovalute, Bybit.

 

Mercedes W13

 

Mercedes se ponovo vratio na staru „srebrnu“ odoru, što pozdravljamo.

 

 

Ove sezone bolidi će inkorporirati crvene akcente, a ono što je primetno kod W13, je jedno od najagresinije oblikovanih prednjih krila na gridu.

 

Ferrari F1-75

 

Scuderia je (što takođe pozdravljamo), inspiraciju pronašla u bolidima s kraja osamdesetih i početka devedesetih, usvajajući prednja i zadnja krila crne boje.

 

 

Ferrarijeve bolide takođe odlikuje jedinstven dizajn boka, koji se dramatično „savija“ duž profila automobila.

 

McLaren MCL36

 

Nakon pozitivnog odziva u vezi s prošlogodišnjim Gulf retro finišem, koji je krasio McLarenove bolide na VN Monaka prošle godine, britanski tim je odlučio da doda više svetlo plave boje narandžastoj.

 

 

Alpine A522

 

Prošlogodišnji Alpine A521 je među čitaocima RaceFansa proglašen najatraktivnijim, i to s priličnom razlikom.

 

Ove godine, uz plavu boju je prisutan „višak“ upadljive ružičaste, koja je zaštitni znak glavnog (novog) sponzora tima, BWT-a. Ono što je takođe primetno su ispupčene bočne platforme i srazmerno tanko prednje krilo.

 

 

Ipak, francuski bolid neće biti u ovim bojama na samom početku sezone, već će se to desiti tokom treće trke u Australiji. U prva dva nastupa, u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, automobil će biti u posebnom ružičastom finišu u čast novog sponzora.

 

AlphaTauri AT03

 

Dvotonska belo-tamno plava kolor šema AlphaTaurija je popularna među navijačima italijanskog tima.

 

 

Ove godine je tamno plava naglašenija nego prethodnih sezona, dok su primetni pravougaoni usisnici vazduha i široko prednje krilo u „U“ formi.

 

Aston Martin AMR22

 

Kao prvi bolid za 2022. koji je bio predstavljen, Aston Martinov AMR22 je izazvao prilično interesovanje publike.

 

 

Kada je Racing Point rebrendiran kao Aston Martin, uvedena je i atraktivna British Racing zelena boja, koja se vratila na grid još od dana Jaguara. Ove godine, budući da je BWT „prešao“ u Alpine, nema više ružičastih akcenata, dok se tim odlučio za širi, pljosnatiji „nos“ u odnosu na rivale.

 

Williams FW44

 

Više od godinu dana nakon što je Williams preuzeo Dorilton, 2022. označava novu eru za britanski tim, a samim tim i osveženi identitet.

 

 

Pored tamno plave kolor šeme, verovatno najočigledniji dizajnerski detalj je zaobljen „nos“. Malu ali značajnu promenu čini odsustvo Seninog „S“, koje je tim nosio od 1995.

 

Alfa Romeo C42

 

Italijanski tim je čekao kraj prve testne sesije da bi formalno obelodanio boje u kojima će se C42 trkati u 2022.

 

 

Ne čudi što je nova „odora“ slična prošlogodišnjoj, mada je očigledno znatno naglašenije prisustvo crvene, možda i zbog novajlije iz Kine, Gvanju Žua, koji će voziti za Alfu Romeo.

 

Haas VF-22

 

Haas je bio prvi tim koji je predstavio bolid za 2022., što su opisali kao „ranu iteraciju“ VF-22.

 

 

Očekivao se finiš na temu ruske zastave, ali nakon agresije na Ukrajinu, Haas je uklonio oznake generalnog sponzora, Uralkalija, kao i boje ruske zastave u okviru dizajna. S obzirom na ozbiljnost sukoba, za očekivati je da Haas neće početi sezonu kao što je planirao, bar što se boja tiče.

 

Rezultati glasanja na portalu RaceFans:

  • Red Bull (1%)
  • Mercedes (3%)
  • Ferrari (43%)
  • McLaren (14%)
  • Alpine (3%)
  • AlphaTauri (4%)
  • Aston Martin (13%)
  • Williams (10%)
  • Alfa Romeo (9%)
  • Haas (0%)

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery