Vesti

Kia XCeed – novi urbani krosover!

Kombinuje praktičnost sportskog terenca sa upravljivošću i opremljenošću hečbeka

Kia XCeed
2.37KPregleda

Kia XCeed je novi urbani krosover kompanije Kia. On kombinuje praktičnost sportskog terenca sa sportskim karakterom i upravljivošću hečbeka. Novi krosover, koji je sportska alternativa tradicionalnim sportskim terencima, nudi uporediv nivo prostranosti namenjene putnicima i prtljagu.

Kia XCeed

Kia XCeed svojom upravljivošću, udobnošću i predvidljivom vožnjom zabavlja vozače, dok istovremeno zbog višeg položaja sedenja omogućava bolji pregled događanja na putu od običnih hečbek modela.

Proizvodnja urbanog krosovera Kia XCeed odvija se u Kijinoj evropskoj fabrici u slovačkom gradu Žilina. Na istom mestu se proizvode i model Ceed, karavan verziju Ceed Sportswagon i „shooting brake“ ProCeed. Prodaja najnovijeg člana porodice Ceed u Evropi krenula je ove jeseni. Kao i ostale Kije i XCeed kupcima će standardno pružati Kijinu revolucionarnu 7-godišnju garanciju koja važi do 150.000 pređenih kilometara (prve tri godine bez ograničenja kilometraže).

Kia XCeed pokreću živahni turbo motori koji kupcima nude dosta izbora koji će zadovoljiti različite želje i potrebe vozača

Raspoloživa su tri turbo motora (T-GDi). Trocilindarski 1.0 T-GDi proizvodi 120 KS i 172 Nm obrtnog momenta. Ovo je ujedno i uvodni agregat u ponudi. Početna cena modela XCeed sa ovim agregatom, na našem tržištu iznosi 21.990 evra. 

Četvorocilindarski 1.4 T-GDi proizvodi 140 KS i ima obrtni moment od 242 Nm. Najsnažniji motor u XCeedovoj ponudi je 1,6-litarski T-GDi motor koji inače možemo naći samo u varijanti Ceed GT i ProCeed GT.

Sa maksimalnom snagom od 204 KS i obrtnim momentom od 265 Nm ovaj mišićavi 1.6 T-GDi odlično se slaže sa performansama vozila u različitim uslovima vožnje. 1.6 T-GDi omogućava XCeedu ubrzanje od 0 do 100 km/h u 7,5 sekundi, ako je uparen sa 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom, odnosno 7,7 sekundi kod 6-stepenog ručnog menjača.

Kia XCeed je raspoloživ i sa dva motora Smartstream. Radi se o najčistijem dizel motoru koji je Kia ikada napravila. Ujedno je i najštedljiviji u ponudi ovog modela. 1,6-litarski motor Smartstream nudiće se u dve varijante – sa 115 KS i 136 KS. U zavisnosti od dimenzija naplataka i specifikacija emisije CO2 kod motora sa 115 KS iznose 109 g/km* (kombinovani ciklus) odn. 112 g/km* (komb.) kod snažnijeg motora.

Sa izuzetkom 1.0 T-GDI svi motori mogu snagu prenositi na prednji par točkova preko 6-stepenog ručnog ili 7-stepenog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom. 1.0 motor dolazi samo sa 6-stepenim ručnim menjačem. Sistem start/stop (ISG) je deo standardne opreme kod svih varijanti opreme i motora.

Kia XCeed PHEV

Hibridni pogon sa nižim emisijama, koji će kod Kia XCeeda biti na raspolaganju početkom 2020. kombinuje litijum-polimerski baterijski sklop kapaciteta 8,9 kWh, električni motor snage 44,5 kW i efikasni 1,6-litarski četvorocilindrični ‘Kappa’ GDI benzinski motor.

Pogon u kombinaciji sa 6-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (6DCT) ima maksimalnu snagu 141 KS i obrtni moment od 265 Nm, koje prenosi do prednjeg para točkova. Kia XCeed Plug-in Hybrid će po predviđanjima omogućavati oko 60 kilometara vožnje isključivo na struju. To će vozačima biti dovoljno za obavljanje većine dnevnih vožnji i savladavanje kratkih relacija. Emisije CO2 za model Kia XCeed Plug-in Hybrid biće objavljene naknadno (pre početka prodaje) kada bude završen proces izrade homologacije.

PR Saopštenje: Kia 

3 Komentara

  1. @ChuChu: Ne znam nikoga ko se smejao a još manje rugao Stepwayu, naprotiv, mnogima je vrlo poželjan.
    Uostalom, i drugi proizvođači imaju slične modele. A Kia je još pre par godina počela da preteruje sa cenama, bez obzira što jesu napredovali ali sada su im cene previsoke.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery