970_250_eko
AktuelnoVesti

Kako sprečiti da rđa „napadne“ vozilo?

3.44KPregleda

Osim ako vaše vozilo nije kompletno napravljeno od materijala otpornih na koroziju, pitanje je trenutka kada ćete morati da se upustite u borbu s ovom „pošasti“.

 

Na mestima gde je došlo do oštećenja, rđa zna da se širi veoma brzo i oštećuje okolne komponente, što zna da rezultira skupim popravkama. Na sreću, postoje načini da se to prevenira, tako da vam pružamo nekoliko saveta vezano za ovaj problem.

 

 

Prva stvar koju treba da uradite je da detaljno ispitate vozilo i utvrdite da li postoje mesta zahvaćena korozijom. Ukoliko ona postoje, treba da budu sanirana što je pre moguće, da bi se sprečilo širenje rđe i izbeglo dodatno oštećivanje.

 

Najčešće mesta na kojima dolazi do stvaranja korozije su lukovi točkova. Točkovi konstantno nanose vodu, sneg, so ili prljavštinu na dotične površine, tako da ako ne perete svoj automobil dovoljno frekventno i temeljno, formiraće se naslage na metalu, ispod kojih će početi da se razvija rđa.

 

 

Da biste na odgovarajući način proverili da li je korozija „krenula“, moraćete da skinete svaki točak, jedan po jedan, a zatim temeljno očistite sve rizične površine i pažljivo proverite svaki kutak. Poželjno je koristiti baterijsku lampu ili smartfon, radi bolje vidljivosti.

 

Rđa se takođe može pojaviti na spojevima karoserije, tako da bi bilo poželjno da proverite i ta mesta.

 

Najteži deo za proveravanje je podvozje. Ova sekcija je pod najvećim udarom i konstantno je izložena. Da bi se njeno stanje ispitalo na pravi način, najbolje je da vozilo pogleda iskusan profesionalac (auto-limar).

 

 

Najlakši način da se spreči pojavljivanje rđe je frekventno i temeljno pranje vozila, ali imajte u vidu da je najvažniji deo ove procedure sušenje mokrih delova. Vlaga koja se skuplja na metalu može lako prouzrokovati koroziju.

 

 

Pored toga, ono što preporučujemo je korišćenje voska za automobile ili nanošenje keramičkog premaza. Ovim tečnim polimerom može da se tretira boja vozila, a on se neće oštetiti ni pod oštrijim uslovima. Za razliku od voska, koji mora da se ponovo nanosi svakih par meseci, keramički premaz traje mnogo duže.

 

 

Mada većina proizvođača nanosi nekoliko slojeva boje otporne na koroziju, izlaganje vremenskim nepogodama će ih vremenom oštetiti. Ukoliko keramički premaz nije opcija, alternativa je korišćenje visokokvalitetnih proizvoda za sprečavanje korozije. U svakom slučaju, obavezno adekvatno operite i osušite ugrožene površine pre nego što ih nanesete na vozilo.

 

S obzirom na to da je zimski period pre nama, imajte u vidu da je so u kombinaciji s vodom jedan od najvećih neprijatelja karoserije vašeg automobila. Tokom zime, perite automobil češće i koristite četku za skidanje snega, da biste u potpunosti uklonili naslage u lukovima točkovima i bočnim panelima.

 

 

Na kraju, proverite odvodne čepove. Oni se često previđaju tokom procesa održavanja, a nezgodno je što mogu da se zapuše prljavštinom i opiljcima, što omogućava vodi da se akumulira na dotičnim mestima. S vremena na vreme, kada perete automobil, obavezno ih proverite. Oni se mogu pronaći duž dna panela vrata i prtljažnika.

 

 

Ukoliko se rđa ipak pojavi, prvi znak su „plikovi“ na farbi. Ovaj problem možete rešiti sami, koristeći širok spektar garnitura za popravku zarđalih površina, a ukoliko je problem ozbiljniji, pravac auto-limarska radionica.

 

 

Vrele Gume

Priredio: Pavle Barta

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery