970_250_eko
AktuelnoVesti

Šest saveta za izbegavanje odvraćanja pažnje tokom vožnje

608Pregleda

Ovih nekoliko saveta će vam pomoći da ostanete koncentrisani na put tokom vožnje

 

Svi znamo da je odvraćanje pažnje tokom učešća u saobraćaju opasna stvar, tako je potrebno svesti je na minimum. Iz tog razloga je GEM Motoring Assist, organizacija iz Velike Britanije, koja se bavi bezbednošću na putevima, objavila ključne savete vezane za održavanje pažnje vozača na put.

 

„Vozači se danas suočavaju s mnogo više faktora koji utiču na odvraćanje pažnje s puta nego ikada ranije“, piše autorka Sandra MekDonald-Ejms u jesenjoj ediciji Good Motoringa, kvartalnog izdanja GEM-ovog magazina. „Postoji mnogo potencijalnih negativnih uticaja na našu pažnju, gde neki dolaze unutar kabinskog prostora, neki pripadaju spoljnim faktorima, dok su su drugi jednostavno prisutni u naši glavama.

 

Svi mi imamo potencijal da dozvoljavamo da nam misli skrenu pažnju s primarnog zadatka, a to je u ovom slučaju vožnja, s potencijalno katastrofalnim posledicama.

 

Međutim, dobre vesti su da se možemo izboriti s bilo kojom vrstom skretanja pažnje, sve dok to želimo. Najbolji rezultati se postižu kroz jednostavnu samodisciplinu i racionalno planiranje putovanja.“

 

Evo šest GEM-ovih saveta za neutralisanje odvraćanja pažnje s puta tokom vožnje:

 

Ostavite telefon

 

Sem ako se ne radi o nekom hitnom slučaju, nikako ne smete koristiti telefon tokom vožnje. Najbolje je da ga odložite na mesto gde vam neće biti nadohvat ruke, da ne biste pali u iskušenje da ga uzmete u ruke. Mlađi vozači prednji pretinac nazivaju „pretincem za telefon“. Najbolje je da isključite zvuk i Bluetooth, što će prevenirati dolazak poruka, koje znaju da budu poprilično ometajuće.

 

Planiranje putovanja

 

Isplanirajte putovanje unapred, tako da imate u vidu približnu rutu, Navigacija je od velike pomoći u finalnoj fazi puta, posebno ukoliko ste se uputili nekuda gde nikada niste bili ranije. Možete konsultovati Google Streetview pre polaska, što će vam pružiti osećaj boljeg poznavanja destinacije, gde treba da skrenete i slično, što naravno redukuje stres.

 

Formirajte omiljene plejliste

 

Odaberite omiljene numere, poput onih koje imate u telefonu i stavite ih na USB, ili slušajte omiljene radio stanice. Ovo će obezbediti da ne „ubijate vreme“ nečim tokom putovanja, što može kompromitovati koncentrisanost na vožnju. Naravno, muziku nikako ne treba slušati glasno, već podesiti na umerenu jačinu, što će osigurati da budete svesni događanja u saobraćaju.

 

Restoran na točkovima je zatvoren

 

Doručkujte pre vožnje, nikako tokom nje. Što se dužih putovanja tiče, planirajte pauze za piće. Da, da, automobili imaju držače za čaše, ali tokom same vožnje nije preporučljivo piti i jesti.

 

Održavajte svežinu i pažnju

 

Svi mi imamo tendenciju da na neki način „ubijemo dosadu“ tokom dužih putovanja. Mnogo je bolje praviti redovne petnaestominutne pauze svaka dva sata ili svakih 150 kilometara. Napunite pluća svežim vazduhom, proteglite noge, popijte kafu ili neko lako osvežavajuće piće i užiajte u kratkoj ali slatkoj „dremci“.

 

Bavite se putnicima

 

Ako putujete s decom, obezbedite im neku zabavu, jer u tom slučaju neće „gnjaviti“ vas. Pitanja u stilu „koliko još ima Veliki Štrumfe?“, posebno kada se postavljaju svakih par minuta, znaju da poremete koncentraciju. Starija deca bi trebalo da razumeju rizike koje donosi ovakvo ponašanje, tako da ih možete iskoristiti kao dodatni par očiju. Ovo čak može biti od koristi tinejdžerima da bolje razviju percepciju, koja će im koristiti kada sami budu jednog dana seli za volan.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery