AktuelnoVesti

Kako se pravilno izgovara BMW?

Sve što smo do sada znali možda nije tačno. A možda i jeste.

9.62KPregleda

Da li ste sve vreme pogrešno izgovarali ime BMW brenda negde u inostranstvu?

 

Postoji dosta automobilskih brendova čiji se izgovor značajno razlikuje u pojedinim delovima sveta. Kod nas na primer, često postoji debata o izgovoru marke Lamborghini (Lamborgini ili Lambordžini), Porsche (Porše) ili pak švedskog Koenigsegg-a (Kenigseg ili Konikseg) itd. Situacija je još komplikovanija sa izgovorom pojedinih modela automobila.  Ipak, niko od nas nije razmišljao da bi se brend BMW mogao izgovarati drugačije širom sveta.

 

 

Sigurni smo da većina vas zna šta tačno znači BMW. Skraćenica je od nemačkih reči Bayerische Motoren Werke AG, što u bukvalnom prevodu na srpski znači bavarska motorna radionica (rad), i odnosi se na geografsko poreklo automobilske kompanije osnovane 7. marta pre 104 godine.

 

 

Kada se prevodi na engleski jezik, skraćenica BMW dobija se od reči Bavarian Motor Works. Svako ko se na bilo koji način bavi ili voli automobile, verovatno je čuo mnogo različitih načina izgovaranja BMW skraćenice negde u inostranstvu. Bavarski proizvođač automobila odlučio je da stane na put svim „pogrešnim“ izgovorima imena brenda širom sveta. Kompanija je na svom zvaničnom Facebook profilu objavila kratki video koji navodno objašnjava koji je tačan način da izgovorite BMW. Iako je to jedan od najkraćih podeljenih videa ikada, ako ne i najkraći, više je nego dovoljno da se neke stvari razjasne.

 

 

Da li je kompanija u ovom novom videu htela samo da izazove komentare i debatu ili je nešto drugo po sledi? 

 

Zapravo, verujemo da je stvar vrlo prosta. Osoba (da ne kažemo usta) iz videa vrlo jasno izgovaraju Bi-eM-Vi, ali je vrlo važno imati na umu da je u pitanju izgovor na nemačkom, a ne na engleskom jeziku. Očigledno je da postoje velike razlike – ljudi sa engleskog govornog područja izgovaraju postojeća tri slova B, M i W (Bi-eM-dablJu), ali se zvuk „W“ pretvara u „V“ u govoru maternjeg nemačkog jezika. Tako da je, kada želite na matičnom nemačkom da fga izgovorite pravilno reći Bii-e(h)M-Vie.

 

1002. emisija Vrele Gume -BMW x1

 

Naravno, izgovor je drugačiji od zemlje do zemlje, pa je tako kod nas Be-eM-Ve, u francuskoj Bi-eM-dublVi, a u Finskoj Be-Am-Ve. Eto, sada bar znamo da ništa ne znamo. 

2 Komentara

  1. Pise se: Bayerische Motoren Werke, a izgovara „Be-Em-Ve“, niste dobro culi.
    Otkad vam je Perica otisao ne umete posteno ni da izguglate.
    Pozdrav iz Nemacke!

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery