AktuelnoVesti

Kako nemački trgovci varaju lakoverne

71.4KPregleda

OPREZ AKO KUPUJETE POLOVNJAK U INOSTRANSTVU: Odličan i „očuvan“ BMW X6 bio teško havarisan uz lažni broj šasije!

 

 

Mnogi kupci, posebno sa Balkana, tradicionalno pretpostavljaju da su polovni automobili iz Nemačke dobro održavani i da nemaju skrivene mane i nedostatke.

 

Međutim, kada je jedan kupac iz Srbije pokušao da kupi polovni BMV X6 u Diseldorfu, ubrzo je otkrio da je automobil doživeo tešku nesreću. Mnoga vozila koja se prodaju u Nemačkoj su oštećena u drugim zemljama i kupci bi trebalo da budu oprezni kako bi izbegli prevarante, otkriva istraživanje. 

 

Kako BMV može imati dva VIN broja?

 

Nesuđeni kupac jednog lepog BMV X6. Kontaktirao je prodavca, dobio VIN broj automobila i proverio ga na carVertical – jednom od mogućih načina da proverite istoriju automobila. Prema izveštaju, sve je izgledalo u redu i X6 je imao pravu kilometražu i samo manja oštećenja.

Kupac se odvezao 2.000 km do Nemačke da bi kupio željeni auto i zamalo da bude prevaren: kako se ispostavilo, prodavac je dao VIN kod iz drugog automobila. 

 

 

 

Kada je proverio pravi VIN za X6 koji kupuje istorijski izveštaj na carVertikal je otkrio tešku nesreću u prošlosti. Po svemu sudeći, BMV je oštećen u Rumuniji, a vlasnik je pokušao da sakrije ovu činjenicu.

Auto je izgledalo savršeno iznutra i spolja, ali nikad ne možete znati koliko je dobro popravljen. Važno je uvek proveriti da li se VIN na automobilu poklapa sa onim u dokumentima. U suprotnom možete kupiti kompletnu olupinu“ izjavio je razočarani kupac.

 

OPREZ: neki automobili prodati u Nemačkoj vozili su se u drugim zemljama 

 

Istraživanje carVerticala otkrilo je da ova bizarna situacija kada se automobil prodaje u Nemačkoj, ali je pre nekoliko godina imao oštećenja u drugim zemljama, nije tako neuobičajena koliko zvuči.

 

 

 

U 2022. godini, 230.695 automobila je provereno na carVertical-u koji su poslednju registraciju imali u Nemačkoj.

 

 

Ono što je još interesantnije – od tog broja, 9.997 vozila imalo je neku zabeleženu aktivnost u drugim zemljama. To znači da je 4,3% automobila prodatih u Nemačkoj možda korišćeno (registrovano) u inostranstvu, čak i ako njihovi prodavci to nekako „zaborave“ da napomenu.

 

 

Prema CarVertical-u, 16,6% automobila na prodaju u Nemačkoj primećeno je u Italiji, 12,7% – u Francuskoj, i 10,6% – u SAD. Iako udeo automobila zabeleženih u Rumuniji, odakle je x6 bio izvorno, nije visok (5,1%), rizik i dalje postoji.

 

Nisu svi prodavci vredni poverenja

 

Iako tržište polovnih automobila u Nemačkoj ima dobru reputaciju širom Evrope, potpuno poverenje u prodavce može izazvati ozbiljne probleme. Pošto se 75% polovnih vozila u Srbiji uvozi iz inostranstva, često imaju vraćenu kilometražu, skrivena oštećenja i druge nedostatke.

 

Prevare na tržištu polovnih automobila češće su u istočnoj Evropi. Međutim, kupci takođe treba da preduzmu mere predostrožnosti kada kupuju vozila u zapadnim zemljama. U suprotnom, lako je dobiti automobil u lošem stanju, a zatim platiti mnogo novca za neočekivane popravke.

 

Provera istorije automobila nije dovoljna. Pošto neki prodavci koriste lažne VIN-ove, kupci moraju pažljivo da provere da li je VIN koji su dobili pravi. Lažiranje VIN-a je protivzakonito, a ako prevarant-prodavac ode tako daleko, taj automobil treba izbeći po svaku cenu.

 

Izvor: carVertical

Ilustracija: Arhiva Vrele Gume

 

 

 

6 Komentara

    1. Može li ovaj „prepisivač“ da izmisli nešto novo i originalno…čini se da novinari prepisivači još nisu dostigli taj „nivo“…. Ja da imam para samo bi u ŠA na placu kupio auto svi drugi npr. NS ili BG auto pijaca su „prevara“ …poz iz DE.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery