AktuelnoOdržavanje vozilaZanimljivosti

Kako da vam vožnja s ljubimcem predstavlja uživanje?

1.75KPregleda

U današnje vreme sve veći broj ljudi na put vodi i svoje ljubimce. Po anketi koju je sprovela Američka automobilska asocijacija, preko 80 odsto vlasnika kućnih ljubimaca svoje „čupavce“ vozi u automobilu, što i ne treba da čudi, budući da su i oni članovi porodice.

 

Međutim, vožnja s nemirnim ljubimcem je kao s nemirnim detetom – može da bude problematična.

 

S obzirom na trend da sve češće vozimo pse, mačke, pa i ptice u vozilu, mnogi proizvođači automobila su u tu svrhu kreiralu sjajnu dodatnu opremu.

 

Svi znamo da vožnja s psom ili mačkom može biti naporna. Ljubimci su često nemirni, a ponekad im je teško obuzdati temperament. Da bi bili srećni i mirni, bez da smetaju tokom vožnje, evo nekoliko jednostavnih koraka koji mogu biti preduzeti pred (duže) putovanje.

 

 

Najpre moraju biti zadovoljeni uslovi poput temperature unutar kabine. Životinje se ne znoje kao ljudi, tako da je potrebno održavati ambijent svežim. Ukoliko ste se uputili na duže putovanje i osećate potrebu da napravite pauzu, nikako ne zaboravite na ljubimca, posebno u letnje doba kada su temperature visoke i mogu kabinski prostor da dovedu do usijanja. S druge strane, tokom zime, vozilo se može pretvoriti u frižider, tako da uvek ponesite neko ćebence za svaki slučaj.

 

Kada je o smeštaju reč, jednostavan izbor čine transporteri, koji su dostupni u različitim veličinama i dizajnu, u zavisnosti od tipa i veličine životinje. Ipak, sigurno je da tesan prostor nije baš nešto čime su psi oduševljeni, a i oni kao i ljudi, mogu da pate od klaustrofobije.

 

Dakle, u tom slučaju možete razmotriti da ih ostavite slobodnim na zadnjem sedištu. U tom slučaju, stavljanje mreže između prednjih i zadnjih sedišta je još jedna dobra bezbednosna mera.

 

 

Nikako nije za preporuku da vam ljubimac bude blizu i da ste s njim u kontaktu na prednjem sedištu, ali ukoliko nekim slučajem odlučite da to uradite, preporučljivo je da isključite vazdušni jastuk sa suvozačke strane. Preporučljivo je i vezivanje, jer kavez može biti lansiran na armaturnu tablu u slučaju naglog kočenja.

 

Grickalice su prosto imperativ kada se ide na dug put. Nakon svega, ko ne voli hranu? S vremena na vreme, častite svog psa ili mačku poslasticom, ili što da ne – pticu ukoliko posedujete pernatog prijatelja, jer će se na taj način (uglavnom) pretvoriti u dobro vaspitane drugare, bez skakanja, lajanja, mjaukanja…

 

Ne zaboravite, ovde govorimo o životinjama, što znači da stvari mogu da se „iskomplikuju“, ali sve je rešivo uz pomoć usisivača, vlažnih maramica, gumenih podloški i slično…

 

Na kraju, ne zaboravite da uživate u vremenu provedenom s vašim čupavim prijateljem. Vožnja s ljubimcem ni u kom slučaju ne treba da bude dosadna i naporna, tako da – opustite se i pokušajte da se zabavljate uz jedan imperativ – bezbednost na prvom mestu.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery