AktuelnoTehnologijaVesti

Hyundai patentirao ekran na volanu

4.26KPregleda

Ekrani su svuda oko nas. Budući da su pametni mobilni telefoni i tableti norma u današnje vreme, interakcija i gledanje u ekrane postali su druga stvarnost.

 

S tim u vezi, Hyundai želi da revolucionizuje volan.

 

Južnokorejski proizvođač automobila je nedavno podneo zahtev za zaštitu patenta koji uključuje ekran na volanu. Ovoga puta se ne radi o malom displeju, već velikoj jedinici koja se nalazi u sredini.

 

Ovo nije prvi put da Hyundai koketira s ovom idejom. Pre dve godine je korejska kompanija izašla s nečim što je nazvala Virtual Cockpit Study. U osnovi, dodala je dva prilično velika ekrana osetljiva na dodir u uglove „anfasa“ upravljača. S obzirom da se radi o jedinicama osetljivim na dodir, nema potrebe za dodavanjem dugmiča.

 

Novi patent ide korak dalje u odnosu na koncept iz 2019. Doduše, još uvek nema preciznih detalja, ali displej se nalazi tamo gde obično počiva platforma za aktiviranje sirene u standardnom automobilu. Suži kao klaster instrumentacije i informativni displej. Recimo da je u pitanju nešto poput Audijevog Virtual Cockpita, ali smešteno posred volana.

 

Verovatno se pitate „dobro, a šta je s vazdušnim jastukom?“. Patent podrazumeva i njegovo prisustvo, a budući da su on i displej odvojeno montirani, ekran će ostati neoštećen u slučaju aktiviranja vazdušnog jastuka. Naravno, nije lako u potpunosti razumeti Hyundaijevu ideju, ali ukoliko pogledamo volan na Genesis Mint konceptu, koji doduše izgleda prilično ekstremno, dobićemo bolji uvid u to šta Hyundai ima na umu.

 

Čini se da je cilj korejske firme da kreira čistiju površinu armaturne table. Međutim, da li je ovo rešenje zaista dobra ideja? Ostaje nam da vidimo koji će biti Hyundaijev sledeći korak po ovom pitanju.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery