AktuelnoEVOnline plusVesti

Hyundai Kona u pozi „Pozdrav Suncu“

4.21KPregleda

Za 6 sati, 400 kilometara iz sunca, besplatno

 

 

Kako smo obećali evo i nastavka početka serijala kako je moguće pokretati svoj automobil samo na sunčanu energiju.

 

Juče smo nakon puštanja u rad (off grid) VRELE GUME SOLARNE ELEKTRANE direktno u litijum-jonske baterije Hyundai Koje EV  napunili sa 53 KWh električne energije proizvedene u našim solarnim panelima u periodu od 11-17 časova.

 

 

Budući da ovaj automobil u gradskim uslovima ima potrošnju od najviše 12 kWh/100 kilometara, juče „ubačena“ električna energija može da pokreće Hyundai Konu EV oko 390-400 km. U prosečnom uslovima gradske vožnje, više nego dovoljno za sedam dana.

 

 

 

Danas testiramo na otvorenom putu, Novi Sad – Beograd i nazad i uskoro i ta merenja stižu do vas!

 

ZAKLJUČAK:

 

Ovo su prvi srpski potpuno zeleni solarni kilometri koji su proizvedeni iz sunčane energije i direktno smešteni u baterije vozila bez „vozanja“ kroz elektroenergetski sistem.

Samo OVO (uz vetro elektrane) je pravi ekološki način korištenja e-vozila. Ostali električni automobili punjeni na javnim punjačima to NISU.

 

Država Srbija, ako ne želi da opet na zimu gledamo crvene skrinšotove sa app koje mere zagađenje vazduha, urgentno treba da:

 

– prestane sa sečom šume u NP (za početak)

 

– reši povoljan status ovakve kombinacije solara i električnih automobila

 

-Reši status „prozumjera“ (malih proizvođača), na način kao što je Slovenija: fer otkup kWh od malih proizvođača do 10 kW. Na taj način „veliki povlašteni energetski igrači“ ne treba da se brinu da ćemo se obogatiti a ni uzeti deo njihovog kolača već samo svakim danom sve sigurnije stabilizovati naš elektroenergetski sistem i činiti da nam vazduh bude bolji.

 

Jer, aktuelni uvozom struje, jasno se potvrđuje, „nemamo električne energije ni za sebe“.

 

 

 

Nova Vlada Srbije, rešavanje statusa solarnih kućnih elektrana mora pod hitno da stavi na dnevni red i da se bavi ovom temom u korist građana. Jer ova godina je potrošena.

 

A energetska i klimatska kriza luduju, i to skoro neće stati. Isto tako, znamo i da se ovog minuta donese odluka o izgradnji novih proizvodnih kapaciteta neke elektrane, to će da traje nekoliko godina.

 

 

Da ne spominjemo da je instalacija više hiljada individualnih malih solarnih centrala u zbiru brza i efikasna i ekološka intervencija u našem energetskom bilansu.

 

I što je najvažnije da prestanemo svi da kukamo na sve oko sebe, uradimo šta najviše možemo!

 

 

Lidija Piroški

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery