AktuelnoEco GreenVesti

Genesis GV60 prvi električni krosover korejske premijum marke

2.49KPregleda

Genesis je predstavio GV60, svoj prvi čisti EV na namenskoj platformi, obećavajući da će novajlija pružiti „potpuno novo iskustvo“ na premijum tržištu.

 

Ovaj novi krosover je baziran na naprednoj E-GMP arhitekturi Hyundai Motor grupe, koju takođe koristi Hyundai Ioniq 5, kao i buduća Kia EV6.

 

 

GV60 odlikuje električni sistem od 800 V, omogućavajući ultrabrzo punjenje od 350 kW. Dolazi u verzijama s jednim ili dva motora i različitim veličinama baterije. Biće pozicioniran ispod GV70 i GV80 u SUV ponudi Genesisa, a biće drugi elektromobil korejske marke na evropskom tržištu, posle električne verzije G80 limuzine.

 

 

Genesisov novajlija predstavlja demonstraciju evolucije novog dizajnerskog jezika marke, s farovima u dve linije i revidiranom verzijom logoa. Donja sekcija anfasa poseduje veliku masku za koju Genesis kaže da naglašava dinamičke performanse i pomaže hlađenju baterije. Bočni profil je vidno u „kupe SUV“ stilu, čistih površina, s iskačućim ručkama vrata i kamerama umesto konvencionalnih retrovizora. Zadnji deo automobila odlikuje fiksno krilo na „repu“ i iskošena linija krova.

 

 

Kada je o unutrašnjosti reč, tandem digitalnih displeja dominira ambijentom, dok velika centralna konzola ugošćava kako veliki prostor za odlaganje, tako i ključne kontrole nad vozilom, što je rešenje slično onome kod Ioniqa  i EV6.

 

Automatska transmisija se kontroliše putem neobične „kristalne sfere“, za koju Genesis kaže da poseduje ugrađeno osvetljenje kada je automobil isključen. Na prikazima koje je izdala kompanija, može se videti i neobična plava kolor šema unutar kabine.

 

 

Genesis još uvek nije obelodanio bilo kakve tehničke detalje za GV60, ali za očekivati je da one budu u paraleli s Ioniqom 5 i EV6. To znači da će verovatno biti u ponudi s baterijama od 58 i 77,8 kWh, s tim što će jedinica većeg kapaciteta pružiti domet veći od 480 kilometara.

 

Jednomotorna varijanta sa zadnjim pogonom će verovatno isporučivati 170 i 217 ks, dok će dvomotorna verzija raspolagati s 305 konja.

 

GV60 će biti jedan od tri elektromobila koje će Genesis lansirati u Evropi sledeće godine. Cenovnik još uvek nije objavljen.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery