AktuelnoVesti

Francuzi ukidaju subvencije za neevropske EV

1.34KPregleda

Proizvođači električnih vozila ostaju bez subvencija ako automobil, motor i baterija nemaju EU poreklo

 

 

Nakon sajma automobila koji se održao u aprilu ove godine u Šangaju, ništa više u automobilskoj industriji neće biti isto. Ogroman uspon tehnologije EV uz veoma konkurentne cene, žestoko su prodrmali samouverenost evropskih proizvođača. Na reakcije nismo dugo čekali. 

 

 

 

Evropa umesto da proizvede jeftiniji i tehnički savremeniji EV, radije bira zaštitne mere u borbi protiv kineskih peoizvođača

 

 

 

 

 

U aprilu je francuski lobi za automobile PFA predložio državni bonus ako kupujete automobile sa oznakom Made in Europe. Predlog je naišao na dobar prijem kod francuskih vlasti, koje su odlučile da naprave nova pravila za subvencije, favorizujući evropsku automobilsku industriju.

 

 

 

Ako su automobil, baterija i motor napravljeni u Evropi, možete očekivati da ćete dobiti mnogo veće subvencije nego da je sve napravljeno u Кini. 

 

 

 

 

Francuski predsednik Emanuel Makron koji je tim povodom izjavio „Nismo protekcionisti, ali ne želimo da koristimo novac francuskih poreskih obveznika za ubrzavanje neevropske industrijalizacije“

 

Makron je pozvao i druge evropske zemlje da razmotre slična rešenja o bonusima. Za sada još nije jasan finansijski model subvencija, ali će se to uskoro znati.

 

 

 

 

 

 

 

Sve više zemalja razmišlja o takvim potezima, pravdajući se između ostalog da je Кina odavno uvela slične mere. Visoki nameti su skoro onemogućili uvoz automobila iz drugih zemalja.

 

 

 

BONUS VIDEO: Da li je u Mercedesu EQE sve iz Evrope? 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery