AktuelnoVesti

Kitovi ubice napadaju jedrilice samo na jednom mestu u Mediteranu

2.21KPregleda

Sve više oštećenih i potopljenih jedrilica od posledica napada kitova ubica u Giraltaru

 

 

 

Lučke kapetanije grada Tanger u Maroku i Marbelje sa druge strane Gibraltara od 2020. godine primili su više od stotinu prijava jedriličara da su u Gibraltarskom prolazu doživeli blizak susret sa Orkama, kitovima ubica. 

 

Nekoliko brodova je potopljeno dok je većina pretrpela veće ili manje štete i tu uglavnom na kormilima i sistemima za pogon.

 

 

 

Nautičari koji su doživeli ove napade opisuju ih kao zastrašujuće udarce moćnih životinja koje u grupi napadaju tako što opkole plen.

 

Poslednji zabeležen napad kitova ubica se desio ispred obala Maroka, kada je šest kitova ubica opkolilo jedrilicu pod zastavom V. Britanije. Napad je trajao više od sat vremena da bi kitovi kako su došli isto tako iznenada i nestali u morskim dubinama. 

 

Za sada nema naučnog objašnjenja da li se ovde radi o napadu ili igri moćnih životinja, i da li je on posledica svojevrsne „osvete“ zbog nekih za njih tragičnih događaja u susretu sa plovilima.

 

Za sada je izvesno da Orke napadaju samo jedrilice i to one koje imaju crnu boju antivegetativnog premaza podvodnog dela trupa.

 

 

 

Skiperi koji su doživeli bliski susret sa kitovima ubicama savetuju da se svaka reakcija posade i broda smanji na najmanju meru, da se brod zaustavi i pasivno ponaša.

 

 

Posade koje su bežale ili koje su borile sa orkama završile su na dnu jer orke očigledno uživaju u poteri

 

 

 

Taktika im je savršena uz neverovatnu činjenicu da prvo onesposobe kormilo broda, koji ostane bez mogućnosti manevrisanja i upravljanja i onda se prepuštaju dugotrajnom udaranju o trup plovila.

 

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery