AktuelnoVesti

Ford povukao 2,5 miliona vozila u dve bezbednosne kampanje

Nije šala

2.61KPregleda

Ford izdao dva „sigurnosna opoziva“ u Severnoj Americi – povučeno čak 2 i po miliona automobila!

 

Kompanija Ford bila je prinuđena da opozove  dva i po miliona svojih vozila zbog bezbednosnih problema koji ne deluju ni malo bezazleno. U prvom navratu, oko 2,15 miliona automobila u Sjedinjenim Državama povučeno je iz upotrebe zbog problema sa rezom vrata, prenosi Carscoops.

TEST: Ford Focus Mk1 1.8 TDDI

 

Američki proizvođač automobila objasnio je da se jezičak opruge koja zaključava vrata iz nekog razloga lako lomi i sprečava vrata da se pravilno fizički zatvore. Ukoliko se ona ipak zatvore nakon više pokušaja, može se desiti da otvore tokom vožnje, čime se naravno značajno povećava bezbednosni rizik po putnike.

 

 

Fabrika iz Dearborna u Mičigenu nije do sada dobila informacije o nezgodama ili povredama povezanim sa ovim problemom, koji se prema navodima javio na automobilima kojima je u protekle 2-3 godine istekla obavezna garancija od pet godina. U izveštaju stoji da su kod prve kampanje povlačenja u pitanju bili modeli Ford Fiesta od 2011. do 2014. godine, zatim Focus proizveden od 2012. do 2015, Fusion ’13-’14, Escape ’13-’15, C-Max od 2013. do 2015. godine, zatim Transit Connect 2014-2016, Mustang iz 2015. godine, kao i Lincoln modeli MKZ ’13-’14 i MKC 2015.

 

 

Iako je problem detektovan samo na tržištu SAD, ukoliko posedujete neki od ovih modela datog godišta, ne bi bilo loše da proverite ispravnost vrata. 

 

 

Zanimljivo da su ovi navedeni modeli i prethodno opozvani u okviru kampanja 15S16 i 16S30, radi zamene kvaka na vratima, ali izgleda da nisu svi ispravno popravljeni. Kao rezultat toga, „vlasnicima će biti data mogućnost da pregledaju kodove kvaka i sigurnosnih brava za decu i online podnesu podatke kako bi im iz Forda potvrdili da li su popravke izvršene u okviru sigurnosnih opoziva 15S16 i 16S30 pravilno urađene.“ Sistem će pružiti trenutni odgovor, ali ukoliko neki vlasnici ne žele ili ne znaju kako da izvrše inspekciju, kod dilera će moći besplatno preventivno da zamene brave, odnosno problematične reze.

 

 

Drugi bezbednosni opoziv odnosi se na čuveni Ford F-150 koji se proizvodio od 2014. do 2017. godine, sa 3,5-litarskim EcoBoost motorom. Naime, kod ovog modela javio se problem curenja kočione tečnosti u sistem kočenja, kod prednjih točkova, što bi moglo imalo direktan uticaj na reagovanje papučice kočnice. U Fordu navode da ukoliko se to dogodi, vozači će biti upozoreni putem zvučnog zvuka, alarma u centru za poruke i crvenog indikatora upozorenja na instrument tabli. Takođe mogu doživeti blagu promenu kretanja i drugačiji osećaj „hvatanja“ papučice kočnice. Ovaj problem poveća put zaustavljanja, što svakako predstavlja sigurnosnu opasnost kako za vozača i putnike u F-150, zako i za ostale učesnike u saobraćaju i pogotovo pešake.

 

 

Ford je objavio da je do sada upoznat sa 7 nesreća pri maloj brzini sa dve lakše povrede povezane sa ovim problemom.  Broj modela kod kojih je procenjen dati beznednosni rizik i koji su opozvani iznosi  292.311 vozila u Sjedinjenim Državama, 43.536 u Kanadi i 8.053 u Meksiku. Preventivna intervencija će obuhvatiti zamenu glavnog cilindra kočnice, bez ikakvih troškova za vlasnike, a ukoliko je do curenja već došlo, menjaće se ceo kočioni sistem.

 

3 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery