AktuelnoVesti

Ford delovi od MekDonalds kafe

Tako i ide?

1.22KPregleda

Trampovski imperativ „američki brendovi pre svega“ u novoj dimenziji

 

Pretpostavljamo da svi znate šta znači izraz da nečeg „ima kao pleve“. Kafena pleva je otpad u obliku osušene ljušture sa zrna kafe, koji se stvara tokom procesa njenog prženja. Samo kompanija MekDonalds globano proizvede 28 miliona tona ove pleve na godišnje nivou .

 

Sav taj otpad inače bi završavao na deponijama. Međutim, od nedavno najveći američi proizvođač automobila Ford kafenu plevu masovno koristi za proizvodnju auto delova. Za američkog giganta ovo nije ništa novo, već nastavak ekološke inicijative korišćenja nusproizvoda iz prehrambene industrije. U Fordove automobile već se ugrađuju delovi u čijem se sastavu nalaze paradajz, žitarice pa i otpatci nastali prilikom šivenja farmerki i druge teksas garderobe.

 

 

Za kafenu plevu otkriveno je da je više nego pogodna za izradu delova koji treba da izdrže visoke temperature, kao što su kućišta farova ili poklopci akumulatora. Prednost nad plastikom je očigledna. Kafena pleva čini da su ove komponente 20 odsto lakše , a njihovo livenje u kalupima zahteva 25% manje energije. Otpornost na visoke temperature je čak veća nego kod, do sada korišćenih, plastičnih masa.

 

U Fordu su osmislili čitav proces sakupljnja otpada iz MekDonaldsovih pogona, kao i njegov transport u Kanadu gde se dalje obrađuje i lije u kalupe. Livenje kućišta za farove od kafene plave traje svega od 30 do 60 sekundi. Nova kućišta za farove svoju premijeru imala su na modelu Lincoln Continental prošle godine.

 

lincoln-continenta

 

Cilj Ford korporacije je da do 2035. godine sve plastike na njihovim vozilima budu 100% reciklirane i biorazgradive. Stručnjaci u američkoj kompaniji istražuju načine da iskoriste i druge otpatke iz „Meka“, kao što su narandžina kora i kore krompira.

 

TEST: Ford Focus Mk1 1.8 TDDI

 

Ko zna, možda jednog dana budemo vozili automobile komplet napravljene od otpadaka „junk food-a“ iz restorana brze hrane kao što je MekDonalds. Do tada, ako vozite ili planirate novog Forda, pazite na bezbednost.

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery