970_250_eko
Vesti

Ford planira intenzivnu upotrebu grafena!

Za početak na modelima Mustang i F-150

312Pregleda

 

Ford će u budućnosti koristiti grafen kako bi smanjio buku i težinu svojih vozila, ali i kako bi unapredio njihovu toplotnu provodljivost.

Grafen se smatra nesvakidašnjim materijalom, te iako se ne koristi preterano (još uvek) ima svoju svrhu i upotrebljava se u određenim granama industrije.

Reč je o materijalu koji je 200 puta jači od čelika i smatra se jednim od najboljih provodnika na svetu.

Naime, u saradnji sa kompanijama Eagle Industries i XG Sciences, Ford želi da ovaj materijal ubaci u poklopcima agregata i pumpi na svojim automobilima. Kompanija Ford planira da izmeša grafen sa koloidima (čvrstom penom) što, kako navode predstavnici američkog proizvođača, smanjuje buku za čak 17%, za 20% daje bolja mehanička svojstva i može da izdrži čak do 30% više toplotne energije u odnosu na penu koja u sebi nema grafen.

Ford je sa istraživanjima na temu upotrebe grafena u automobilskoj industriji počeo još 2014. godine. Ova kompanija je došla do zaključka da za razliku od drugih materijala koji smanjuju buku, grafen ne dodaje težinu automobilu, već je smanjuje.

Prema tome, američki proizvođač planira da ubaci grafen u modele Mustang i F-150 već krajem godine. Nakon toga ovaj materijal će se naći i u ostalim automobilima kompanije Ford.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery