AktuelnoPredstavljamo

Fiat Tipo detaljno osvežen za 2021. (VIDEO I GALERIJA)

20.4KPregleda

Mada je Fiat objavio detalje u vezi s temeljno revidiranom linijom Tipa za 2021., popularni italijanski model do ovog momenta nije imao odgovarajuću javnu prezentaciju

 

 

Još od prvobitnog lansiranja, Tipo je postao jedan od najpopularnijih vozila u svom segmentu širom Evrope. Fiat je prodao više od 670.000 jedinica do sada, s tim što prodaja nastavlja da raste svake godine. Samim tim, 2019. je bila najbolja za ovaj model, s tim što se 70 odsto plasmana odnosilo na tržišta van Italije.

 

 

Linija Tipa za 2021. je dobila vizuelno osveženje, s ciljem da privuče mlađu publiku u odnosu na odlazeću verziju. Fiat je čak lansirao i novu varijantu – Fiat Tipo Cross, koji pruža elemente dizajna karakteristične za krosovere, sjedinjene s tradicionalnom hečbek formom.

 

 

Ulazeći u novu modelnu godinu, revidirani Tipo je prvo Fiatovo vozilo za evropsko tržište koje usvaja novi logo na masci hladnjaka. Nova oznaka je prvobitno prikazana na elektrifikovanom Fiatu 500, a zatim se našla na modelima koji čine ponudu za južnoameričko tržište. Što se Tipa tiče, on usvaja nova kućišta prednjih farova, koja su u potpunosti redizajnirana, dok prednji i zadnji deo vozila krase nove karakterne linije.

 

 

Redizajnirani su i alu naplaci razmere 16 i 17 cola.

 

 

Kada je o unutrašnjosti reč, putnički odeljak je takođe u potpunosti revidiran. Sedišta su presvučena novim materijalima, i novog su dizajna. Tu je i popularni 7-inčni TFT digitalni klaster, prisutan kod drugih modela FCA, koji zamenjuje ranije analogno rešenje. Takođe, tu je i potpuno novi ekran info-zabavnog Uconnect sistema, osetljiv na dodir, koji smo imali prilike da vidimo u elektrifikovanom Fiatu 500.

 

 

Enterijer je dobio na sportskom momentu s novim volanom, koji je sada kompaktniji, obezbeđujući ujedno bolju ergonomiju i bolji pogled na klaster instrumentacije. Komande klima uređaja na centralnom kontrolnom panelu su takođe novog dizajna, s hromiranim i crnim akcentima.

 

 

Fiat se nije zaustavio samo na stajlingu spoljašnjosti i enterijera, već je novajliji podario brojne nove tehnologije. Tipo sada može da se pohvali najnovijim naprednim sistemima vozačke asistencije (ADAS):

 • prepoznavanje saobraćajnih znakova, radi identifikovanja maksimalne dozvoljene brzine na putu
 • inteligentna asistencija pri održavanju brzine, koja sugeriše vozaču da proveri ograničenje brzine
 • kontrola držanja vozne trake, koja osigurava da vozilo ne izlazi neželjeno iz vozne trake, pod uslovom da horizontalna signalizacija može korektno da se detektuje
 • asistencija pri održavanju pažnje, koja vozaču preporučuje da napravi pauzu kada pokazuje znake umora
 • adaptivna dugačka svetla, koja obezbeđuju bolju preglednost tokom noćne vožnje, automatski aktivirajući dugi snop  kada je put ispred čist
 • detekcija mrtvog ugla, koja koristi ultrasonične senzore radi monitoringa mrtvih uglova i upozoravanja vozača na prisustvo drugog vozila ili prepreke
 • plus prednji parking senzori, ulazak u vozilo bez korišćenja ključa i bežični punjač za mobilni telefon – brzi punjač od 15 kW

 

 

Zbog aktuelne pandemije, Mopar je u ponudu stavio D-Fence paket za novi Tipo, koji se sastoji od tri uređaja:

 • filter koji zaustavlja nečistoće koje mogu da uđu u vozilo preko ventilacionog sistema, blokira čestice i 100 odsto alergena, redukujući formiranje buđi i bakterija za 98 odsto
 • prečišćivač vazduha unutar putničkog odeljka, koji filtrira mikročestice poput polena i bakterija
 • UV lampa koja čisti sve površine unutar automobila, poput obruča volana, ručice menjača i sedišta

 

 

Kada je o info-zabavnom sistemu reč, već smo spomenuli da je „oplemenjen“ novim ekranom od 10,25 inča. Razvijen s idejom da kupcima pruži direktno i ugodno korisničko iskustvo, FCA koristi intuitivan, lako podesiv i lak za upotrebu Android Auto operativni sistem. Uconnect 5 s Apple CarPlay i Android Auto funkcijama neutrališe potrebu za korišćenjem kabla za povezivanje.

 

Novi Uconnect 5 sistem takođe omogućava da se dva telefona prikače na sistem u isto vreme preko Bluetooth veze. Primera radi, sada simultano možete koristiti i poslovni i lični mobilni telefon za odlazeće i dolazeće pozive.

 

 

Tu je takođe novo belo pozadinsko svetlo za kontrolne jedinice unutar kabinskog prostora, što je rezultiralo modernijim izgledom enterijera. Za očekivati je da ova tehnologija pronađe mesto i u drugim modelima FCA s obe strane Atlantika. Novo USB čvorište je takođe formirano za putnike pozadi.

 

 

Tipo i Tipo Cross su naravno dobili i revidiranu motorizaciju. Za evropsko tržište u ponudi će biti benzinci i dizelaši. Boje benzinaca brani novi 1,0-litarski GSE-T3 (Global Small Engine – Turbocharged Three-Cylinder) sa 100 ks i 190 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dostupnih već pri 1.500 o/min. GME-T3 pruža 5 konja i 63 Nm više u odnosu na odlazeću 1,4-litarsku jedinicu. On je član FireFly porodice turbomotora, koju karakterišu solidne performanse uparene sa značajno nižom emisijom i potrošnjom goriva, što je veoma važno u današnje vreme kada su ekološki atributi imperativ u Evropi.

 

 

Za ljubitelje dizela, tu su Euro 6D Final Multijet agregati s dva nivoa snage za potrebe Tipa, s 95, odnosno 130 konja i značajno smanjenom emisijom CO2. Fiat kaže da je 1,6-litarski Multijet sa 130 ks idealan za flotne kupce.

 

 

Vrele Gume

2 Komentara

 1. Punjač za telefon od 15 kW? 🙂 Pa jedino da u gepeku ima agregat. On može da posjeduje jedino 1000 puta manji punjač od napisanog.
  Ali, ostalo je za pohvalu. Čekaćemo formiranje cijene za naše tržište.
  Ne znam koliko mogu da izguraju godina ili kilometara ovi motori 1.0, ali mi to sve izgleda veoma slabašno za ovu karoseriju, a kamo li kada sjedne još putnika mimo vozača?

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery