Vesti

Ferrari 290 MM prodat na aukciji za 22 miliona dolara!

Ferrari 290 MM
1.81KPregleda

Ferrari 290 MM iz 1956. godine konstruisan od strane kompanije Scaglietti, prodat je na aukciji za 22.005.000 dolara. Za njegovim volanom su sedeli i legendarni Huan Manuel Fanđo i Ser Stirling Mos.

Ferrari 290 MM
Ferrari 290 MM

Ovaj Ferrari 290 MM je četvrti i poslednji primerak koji je napravljen. Svoj trkački debi je imao 1956. godine na trci „Mille Miglia“ u 860 Monza konfiguraciji. Njegovo srce je tada bio četvorocilindarski agregat radne zapremine 3,5 litara.

Za njegovim volanom su sedeli Piter Kolins i Luis Klemantski koji su sa njim zauzeli drugo mesto u generalnom plasmanu. Uspešna trkačka godina se nastavila kada je ovaj model na trci „Targa Florio“ u Siciliji osvojio četvrto mesto.

Nakon prve, izuzetno uspešne godine, Ferrari je unapređen u 290 MM konfiguraciju. Tada je u njega ubačen V12 agregat radne zapremine 3,5 litara, a automobil je nastavio da niže sjajne rezultate na trkama. Učestvovao je na trkama kao što su „12 sati Sebringa“, „Bahamas Speed Weeks“ i druge. Ovaj model je na Bahamima na trkama „Memorial Race“ i „Nassau Trophy Race“ odneo pobedu, a tada je za njegovim volanom bio Ser Stirling Mos.

Nakon trke na Sebringu 1957. godine, ovaj model je prodat jednom privatniku, ali je i dalje nastavio da se pojavljuje na trkama.

Od tada je bio u vlasništvu velikog broja ljudi, a 2011. godine je u potpunosti restauiran od strane Ferrari Classiche. Bio je izložen u muzejima kompanije Ferrari u Maranelu i u Modeni.

Jedan drugi Ferrari 290 MM, za čijim je volanom bio i legendardni Fanđo, prodat je na aukciji 2015. godine za 28 miliona dolara.

Pročitajte i: Da li znate koliko košta novi rezervoar za Bugatti Veyron?

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery